ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa ceturtdien pauda cerību, ka bijušais Bosnijas serbu armijas komandieris Ratko Mladičs būs nākamais aizturētais pēc kara noziegumos apsūdzētā Radovana Karadžiča.

Bosnijas serbu bijušā prezidenta apcietināšanai, kuru apsūdz vislielākajās zvērībās Eiropā pēc Otrā pasaules kara, būtu jāpaātrina attiecību normalizēšana ar Serbiju, viņa teica savas Āzijas turnejas laikā.

Raisa atkārtoja ASV augsto novērtējumu jaunās Serbijas valdības panākumiem Karadžiča apcietināšanā pirmdien un viņa gaidāmajai nodošanai Starptautiskajam kara noziegumu tribunālam (ICTY).

"Serbi ir spēruši soli uz priekšu, lai aizvērtu nepatīkamu nodaļu savā pagātnē, un es ceru, ka Mladičs būs nākamais," žurnālistiem teica Raisa.

Pēc viņas teiktā, Karadžiča apcietināšana Belgradā Serbijai bija "milzīgs solis uz priekšu Eiropas identitātes meklējumos".

"Viss reģions cenšas pārvarēt ilgu periodu, kas nebūt nav bijis laipns. Kad Eiropa pēc aukstā kara sāka virzīties uz priekšu, Balkāni iegrima dziļā tumsā. Šis ir vēl viens solis uz priekšu, lai darītu galu briesmīgajam murgam," sacīja Raisa.

Vienīgie aizdomās turētie, kuri joprojām bēguļo, ir Mladičs un Horvātijas serbu līderis Gorans Hadžičs.

Serbijas jaunā uz Rietumiem orientētā valdība, kas nodeva zvērestu pirms divām nedēļām, solījusi paātrināt valsts virzību uz Eiropas Savienību.

Karadžičs bēguļoja kopš 1995. gada jūlija, kad ICTY izvirzīja apsūdzības viņam un viņa militārajam komandierim Mladičam.

Abi tiek apsūdzēti genocīdā, līdzdalībā genocīdā, iznīcināšanā, slepkavībās, tīšā nogalināšanā, vajāšanā, deportācijās un necilvēcīgā rīcībā pret musulmaņiem, horvātiem un citiem neserbu civiliedzīvotājiem 1992.-1995. gada Bosnijas kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!