Irāka varbūt mēģina pārvietot aizliegtos ieročus uz citu valsti, lai tos noslēptu no ANO inspektoriem, otrdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds, sakot runu Hūvera institūtā.
Ramsfelds arī prognozēja, ka Irāna un Sīrija nepiedalīsies nekādā ASV vadītā karā pret Irāku, un izteica bažas par Irākas bezpilota lidmašīnām, ar kurām iespējams transportēt ķīmiskos vai bioloģiskos ieročus.

ANO rezolūcijas aizliedz Irākai glabāt vai izstrādāt ķīmiskos, bioloģiskos un kodolieročus, kā arī dažu tipu raķetes. ANO inspektori Irākā meklē šos aizliegtos ieročus.

Ramsfelds izteica pieņēmumu, ka Irākas prezidents Sadams Huseins var mēģināt pārvietot dažus aizliegtos ieročus uz citu valsti, bet nesniedza pierādījumus.

Viņš uzsvēra, ka Irāka nogādājusi daudzas kara lidmašīnas uz Irānu, lai tās paglābtu no uzbrukumiem Persijas līča karā, bet Irāna šīs lidmašīnas nav atdevusi. "Viņš šoreiz būs vēl uzmanīgāks, ja kaut kam būs jānotiek," sacīja Ramsfelds, runājot par Sadamu.

Viņš piebilda, ka Irākas konvencionālais bruņojums tagad ir mazāks nekā puse no tā, kas Irākai bija 1991.gada Persijas līča kara laikā. "Attiecībā uz ķīmiskajām un bioloģiskajām kaujas spējām ir zināms, ka tās progresējušas, un es spriežu, ka tās pašlaik varbūt ir nāvējošākas un bīstamākas nekā 1991.gadā," sacīja Ramsfelds.

ASV Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra militārais analītiķis Antonijs Kordesmens nesen aprēķināja, ka Irākas armijā tagad ir 389 tūkstoši karavīru salīdzinājumā ar vienu miljonu pirms Persijas līča kara, 2200 līdz 2600 kaujas tanku agrāko 5500 līdz 6700 tanku vietā, un ap 300 kara lidmašīnu salīdzinājumā ar 500 Persijas līča kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!