ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds un ASV bruņoto spēku apvienotā ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Ričards Maierss ceturtdien ieradās negaidītā vizītē Irākas galvaspilsētā Bagdādē, informēja aģentūras AFP korespondents.
Ramsfelds un Maierss ar lidmašīnu ieradās Bagdādes starptautiskajā lidostā un devās uz tikšanos ar Irākā dienošo ASV spēku vadību.

Šajā vizītē ASV aizsardzības ministrs un bruņoto spēku apvienotā ģenerālštāba priekšnieks devušies laikā, kad pieaug starptautiskās sabiedrības sašutums par to, ka ASV spēku karavīri spīdzinājuši un pazemojuši Irākas cietumos ieslodzītos irākiešu gūstekņus.

No Vašingtonas ar lidmašīnu dodoties uz Irāku, Ramsfelds noliedza, ka Pentagons mēģina noslāpēt skandālu ap irākiešu gūstekņu spīdzināšanu Abu Graibas cietumā pie Bagdādes.

"Ja kāds domā, ka es [Irākā] gatavojos liet ūdeni ugunī, viņi maldās," lidmašīnā žurnālistiem teica Ramsfelds.

"Mums rūp, lai pret gūstekņiem izturētos pienācīgi. Mums rūp, lai karavīri uzvestos pareizi. Mūsu uzdevums ir panākt, lai vadības sistēmas strādātu," uzsvēra ASV aizsardzības ministrs.

Arī citas Pentagona amatpersonas izteica pieņēmumu, ka Ramsfelda un Maiera negaidītais brauciens un Irāku varētu būt saistīts nesen publicētajām fotogrāfijām, kurās redzams, kā ASV karavīri pazemo kailus irākiešu gūstekņus.

"Tā ir briesmīga traģēdija. Mēs nemaz nedomājam noliegt, ka tas tā nav. Taču es uzskatu, ka mums [Irākā] ir vajadzīgi augsti morāles standarti," atzina ģenerālis Maierss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!