Pagājušā gada laikā Krievijā rasistu uzbrukumos dzīvību zaudējuši 74 cilvēki, teikts piektdien klajā nākušajā Maskavas Cilvēktiesību biroja ziņojumā.
"Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, uzbrukumu skaits ir pieaudzis par trešdaļu, nogalināto skaits palielinājies par 20%, bet ievainoto cilvēku skaits dubultojies," norāda ziņojuma autori.

Lai arī vairums uzbrukumu notikuši Maskavā, kur rasisti nogalinājuši 44 cilvēkus, nacionālā naida motivēta vardarbība ir izplatīta parādība visā Krievijas Federācijā.

Kā pozitīva tendence šajā kontekstā vērtējams fakts, ka varasiestādes pret rasistu noziegumiem sākušas izturēties nopietnāk, uzskata organizācijas direktors Aleksandrs Brods.

"Situācija ir kļuvusi sliktāka, jo ir pieaudzis uzbrukumu skaits. Vienlaikus, vērtējot varasiestāžu reakciju uz uzbrukumiem, situācija uzlabojas," sacīja Brods.

Ir palielinājies ierosināto lietu skaits, turklāt milicija sākusi vērsties pret rasistiskas literatūras izplatīšanu, tomēr joprojām nav preventīvas programmas, kas cilvēkus par šo problēmu izglītotu, uzsvēra organizācijas vadītājs.

Par rasistu uzbrukumu upuriem visbiežāk kļūst cilvēki no Kaukāza valstīm un Krievijas Ziemeļkaukāza reģiona, kā arī iebraucēji no Uzbekijas, Ziemeļkorejas un Āfrikas, norāda ziņojuma autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!