Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas valdība dara visu, lai novērstu situācijas eskalāciju ar Sīriju, pirmdien žurnālistiem sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Viņš uzsvēra, ka arī Sīrijas valdībai jāveic visi nepieciešamie soļi, lai izvairītos no situācijas saasināšanas. Vienlaikus Rasmusens pauda cerību, ka situācijas eskalācija nenotiks.

Rasmusens arī piebilda, ka rīt Briselē notiekošajā NATO aizsardzības ministru sanāksmē Sīrija nav dienaskārtībā, taču, ņemot vērā situācijas attīstību, nevar izslēgt, ka ministri pārrunās šo situāciju.

Arī Latvija vēstnieks NATO Māris Riekstiņš sacīja, ka dalībvalstis iepriekšējās konsultācijās, izsakot solidaritāti, atbalstu un līdzjūtību Turcijai, pauduši viedokli, ka redz šī konflikta risinājumu politiskajā un diplomātiskajā jomā, nevis ar militāriem līdzekļiem.

Riekstiņš arī piebilda, ka arī Turcijas nepauž vēlmi šo konfliktu risināt militāri un šīs valsts rīcība patlaban vērtējama kā atturīga, turklāt pēdējos mēnešos Turcija uzņēmusi milzīgu skaitu bēgļu no Sīrijas un devusi viņiem patvērumu.

Patlaban nav indikāciju, kas liecinātu, ka šī situācija varētu saasināties, sacīja Riekstiņš.

Latvijas vēstnieks NATO arī neizslēdza, ka aizsardzības ministru sanāksmē varētu būt viedokļu apmaiņa par šo situāciju, taču darba kārtībā šī jautājuma nav.

Jau vēstīts, ka pēdējās dienās saasinājusies situācija uz Sīrijas-Turcijas robežas.

Reaģējot uz sīriešu artilērijas kārtējā šāviņa nokrišanu savā teritorijā, Turcija svētdien - jau piekto dienu pēc kārtas - atklāja uguni uz Sīriju.

Turcijas armijas pretuguns bija atbildes trieciens mīnmetēja šāviņam, kas svētdien trāpīja Turcijas Akčakales ciemā pie abu valstu robežas, par laimi, nevienu nenogalinot.

Pagājušajā trešdienā līdzīgā incidentā šajā teritorijā no Sīrijas izšauts artilērijas šāviņš nogalināja piecus civiliedzīvotājus.

Reaģējot uz to, pagājušo ceturtdien Turcijas parlaments slēgtā ārkārtējā sēdē pilnvaroja valdību veikt militāras operācijas Sīrijas teritorijā. Tiesa gan, kā norādīja Turcijas premjera vietnieks Beširs Atalajs, parlamenta piešķirtās pilnvaras nav uzskatāmas par mandātu kara pieteikšanai.

Kopš trešdienas incidenta Turcija uz visiem no Sīrijas puses raidītajiem šāviņiem ir atbildējusi ar pretuguni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!