Foto: AFP/Scanpix

Iestājoties NATO, Austrumeiropas valstis, tostarp Latvija, nostiprināja gan savu, gan eiroatlantiskā reģiona un Ziemeļatlantijas alianses drošību, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens saistībā ar desmito gadadienu kopš NATO Prāgas samita, kurā septiņas Austrumeiropas valstis tika uzaicinātas iestāties aliansē.

"Pirms desmit gadiem šajā dienā NATO samitā Prāgā septiņas valstis tika uzaicinātas sākt sarunas par iestāšanos NATO. Kopā šīs valstis bija lielākā grupa, kas jebkad ir ienākusi pa NATO atvērtajām durvīm. Tagad tās ir nelokāmas NATO sabiedrotās, katra no tām un visas kopā," teikts NATO ģenerālsekretāra izplatītajā paziņojumā.

"Iestājoties NATO, Bulgārija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Rumānija, Slovākija un Slovēnija nostiprināja savu drošību, kā arī NATO un visa eiroatlantiskā reģiona drošību. Visas septiņas valstis dod lielu politisku un operacionālu ieguldījumu NATO darbā. To iestāšanās iezīmēja izlēmīgu soli ceļā uz vienotu, brīvu un mierīgu Eiropu," uzsvēris Rasmusens.

"To alianse vienmēr ir centusies panākt. Un, kamēr šis process turpinās, mēs turam NATO durvis atvērtas, lai turpinātu spēlēt savu lomu, padarot šo vīziju par realitāti," norādījis alianses ģenerālsekretārs.

Bulgārija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Rumānija, Slovākija un Slovēnija tika uzaicinātas sākt sarunas par pievienošanos aliansei NATO samitā Prāgā 2002.gada 21.novembrī un kļuva par alianses dalībvalstīm 2004.gada 29.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!