Foto: AP/Scanpix

Krievijas kritiskie izteikumi par Turcijas plāniem izvietot savā teritorijā NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot" ir nepamatoti, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens.

"Mēs no paša sākuma likām skaidri saprast, ka speram soļus, lai aizsargātu mūsu sabiedroto -Turciju," Rasmusens teica, uzstājoties Cīrihes Universitātē.

NATO ģenerālsekretārs skaidroja, ka "Patriot", ar kurām var pārtvert raķetes vai lidmašīnas, uzstādīšana ir veids, kā atturēt iespējamos ienaidniekus, kas plāno uzbrukumu, un tā ļauj "saglabāt stabilitāti mūsu dienvidu robežas tuvumā".

Kā uzvēra Rasmusens, tas ir "tikai un vienīgai aizsardzības pasākums". Raķešu izvietošana palielinās iespējas ar pretgaisa aizsardzību gādāt par Turcijas iedzīvotāju un teritorijas drošību. Tāpat tas veicinās konflikta NATO dienvidrietumu robežas tuvumā Sīrijā saspīlējuma mazināšanos, paskaidroja Rasmusens, paziņojot, ka alianse Turcijas lūgumu par "Patriot" izvietošanu izskatīs vistuvākajā laikā.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs ceturtdien paziņoja, ka "Patriot" izvietošana Turcijas teritorijā Sīrijas robežas tuvumā būs bīstams signāls.

"Sīrijas–Turcijas robežas militarizācija ir trauksmes signāls. Mūsu padoms Turcijas kolēģiem ir pavisam cits – izmantot savu potenciālu ietekmēt Sīrijas opozīciju, lai pēc iespējas ātrāk sāktos dialogs starp dažādiem Sīrijas spēkiem," Lukaševičs teica.

Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis aicināja Turciju "nenodarboties ar muskuļu audzēšanu, neievest situāciju tik bīstamās sliedēs".

Vienlaikus Lukaševičs uzsvēra, ka nevēloties steigties notikumiem pa priekšu, jo viņam pagaidām esot grūti komentēt situāciju. "Pagaidīsim NATO sabiedroto reakciju," piebilda Lukaševičs, uzsverot, ka ir grūti prognozēt ilgtermiņa sekas, ja NATO pozitīvi atbildēs uz Turcijas lūgumu izvietot tās teritorijā "Patriot", lai aizsargātu Turcijas robežu ar Sīriju. NATO šādu Turcijas lūgumu saņēma trešdien.

Rasmusens pirmdien paziņoja, ka situācija uz Sīrijas un Turcijas robežas rada lielas bažas un NATO "ir gatavi visi plāni, lai nepieciešamības gadījumā aizstāvētu un aizsargātu Turciju". NATO ģenerālsekretārs arī noliedza, ka raķetes "Patriot" varētu izmantot, lai ieviestu lidojumu aizlieguma zonu virs Sīrijas.

Sīrijā turpinoties karadarbībai starp valdības spēkiem un nemierniekiem, Turcijas teritorijā regulāri krīt šāviņi no Sīrijas. Ir arī cilvēku upuri.

20.novembrī Briselē notika Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu un aizsardzības ministru tikšanās, kurā tika apspriesta iespējamā "Patriot" izvietošana Turcijā. Vācija ir paudusi gatavību Turcijā dislocēt divas pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot" baterijas, bet Nīderlande – vienu. Arī ASV ir solījušas darīt "visu, kas mūsu spēkos", lai aizsargātu savu sabiedroto Turciju.

Turcijai ir otri lielākie bruņotie spēki no NATO dalībvalstīm, atpaliekot tikai no ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!