Foto: AFP/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens ceturtdien pauda cerību, ka ASV un talibu miera sarunas, kas jau sastapušās ar pirmajiem šķēršļiem, sāksies cik vien drīz iespējams.

ASV amatpersonas otrdien pavēstīja, ka Vašingtonas sūtņi tiksies ar talibiem nemiernieku jaunajā birojā Dohā, tomēr jau drīz vien amerikāņi bija spiesti savus plānus koriģēt, jo Afganistānas prezidents Hamids Karzai pauda sašutumu par atsevišķiem talibu biroja atklāšanas aspektiem.

"Es ceru, ka šīs sarunas sāksies ātrāk, nevis vēlāk," preses konferencē Briselē sacīja Rasmusens.

"Es uzskatu, ka miera sarunas varētu stiprināt panākumus drošības jomā un dos papildu ieguldījumu Afganistānas drošībā" pirms 2014.gadā plānotā NATO kaujas misijas noslēguma.

"Es neuzskatu, ka mēs būtu bīstamā situācijā," sacīja NATO ģenerālsekretārs, vienlaikus atgādinot, ka "izlīgums nevienā pasaules daļā nav viegls process".

Talibi savu biroju Dohā atvēra otrdien, un ASV amatpersonas pauda cerību, ka jau tajā pat dienā izdosies tur satikties ar nemiernieku pārstāvjiem.

Vienlaikus Kabula pauda sašutumu, ka pie talibu biroja parādījusies plāksne ar uzrakstu "Afganistānas Islāma Emirāts", kas bija Afganistānas oficiālais nosaukums talibu varas gados. Trešdien Kabula paziņoja, ka pārtrauc sarunas ar Vašingtonu par rietumvalstu karaspēka uzturēšanos Afganistānā pēc 2014.gada.

Vašingtona, saņēmusi Kabulas brāzienu, tad skaidroja, ka tā neesot "plānojusi" tikties ar talibiem, bet ASV valsts sekretārs Džons Kerijs bija spiests divas reizes zvanīt Afganistānas prezidentam Hamidam Karzai, cenšoties nogludināt radušos asumus.

Karzai vēl aprīlī sacīja, ka talibu biroja atvēršana Dohā "sekmēs miera procesu".

Talibi atsakās iesaistīties tiešās sarunās ar Karzai, sakot, ka viņš ir ASV marionete.

Sākotnēji Afganistānas prezidents iebilda pret Dohas biroja atvēršanu, bažījoties, ka viņa valdība tiks atstāta eventuālo ASV un talibu miera sarunu perifērijā.

Tomēr, tuvojoties 2014.gadam, kad no Afganistānas tiks izvestas starptautiskās koalīcijas kaujas vienības, Karzai paudis atbalstu talibu Dohas biroja izveidošanas idejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!