Foto: AP/Scanpix/LETA

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass pirmdien telefonsarunā ar jaunievēlēto Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu pārrunājis sadarbības iespējas un jaunās EK politiskās prioritātes, paziņojis valdības preses dienests.

Sarunā skarts arī breksits, klimata jautājumi un Baltijas valstīm svarīgie enerģētikas un transporta infrastruktūras projekti, un Ratass uzaicinājis fon der Leienu apciemot Igauniju.

Kā pastāstījis Igaunijas valdības vadītājs, nākamā EK prezidente pievērsusi īpašu uzmanību vairākiem tematiem, kas ir svarīgi arī Igaunijai, - stabilai ekonomiskajai izaugsmei, cīņai pret klimata pārmaiņām, digitalizācijai, drošībai un kopīgo interešu aizstāvēšanai pasaulē.

"Eiropas Komisijai ir būtiska loma daudzos jautājumos, kas tieši ietekmēs mūsu sabiedrības ikdienas dzīvi gan tagad, gan turpmākajās desmitgadēs, runājot tiklab par mazo un vidējo uzņēmēju atbalstu, kā sociālo garantiju ieviešanu vai demokrātisko procesu stiprināšanu un eiropeiskā dzīvesveida aizstāvēšanu," viņš norādījis.

Pēc Ratasa teiktā, fon der Leiena vēlas nodrošināt, lai Eiropas Savienības ekonomika atbilst digitālā laikmeta prasībām, un stiprināt kiberdrošību.

"Es ļoti atbalstu nākamās EK prezidentes vēlmi nopietnāk iedziļināties klimata un vides politikas jautājumos, kurus arī pašreizējā Igaunijas valdība noteikusi par savu politisko prioritāti, savās pirmajās simts darba dienās pievēršoties šiem jautājumiem vairāk nekā jebkura iepriekšējā Igaunijas valdība. Kā izteicās Urzula fon der Leiena, mums kā eiropiešiem šai jomā jādarbojas kopā," izteicies Igaunijas premjers.

Runājot par lielajiem Baltijas valstu enerģētikas un transporta infrastruktūras projektiem, Ratass izteicis cerību, ka gan projektu "Rail Baltic", gan Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizēšanu ar Eiropas tīkliem jaunais EK sastāvs uzskatīs par svarīgu, un norādījis, ka ir svarīgi turpināt to finansēšanu no jaunā ES daudzgadu budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!