Foto: DELFI.lt

Lietuvas parlamenta vēlēšanu rezultāti nav liels pārsteigums un nedaudz atgādina 6. Saeimas vēlēšanu rezultātus, kad popularitāti guva tādi politiķi kā Joahims Zīgerists un Alberts Kauls, pirmdienas rītā Latvijas Radio atzina lietuviešu izcelsmes politiķis Romualds Ražuks (RP).

Lietuva zināmā mērā atkārto likumsakarības, kādas bijušas Latvijā. Jābūvē lielas koalīcijas partijas, Lietuvā vairs nepietiek ar pāris populāru cilvēku virzītiem politiskiem spēkiem,” teica Ražuks.

Pirms šīm kaimiņvalsts Seima vēlēšanām galvenais tēmu loks par bija par enerģētiku un enerģētisko neatkarību, un, lai arī referendums par Visaginas atomelektrostacijas būvi, iespējams, nav noticis, daudzi Lietuvas iedzīvotāji ir izteikušies pret to, ko politiķiem būs jāņem vērā.

”Lielais vairākums nobalsojuši pret Visaginas atomelektrostaciju, domājams, to politiķi ņems vērā,” sacīja Ražuks.

Lietuvā balsis ir saskaitītas vairāk nekā pusē vēlēšanu iecirkņu un atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem visvairāk balsu - 22,67% - saņēmusi kreiso populistu Darba partija, otrajā vietā ar 19,58% atstājot centriski kreisos sociāldemokrātus, bet valdošie konservatīvie ar 12,81% palikuši trešajā vietā.

Vienlaikus ar Seima vēlēšanām notikušajā referendumā 62% vēlētāju balsojuši pret Visaginas atomelektrostacijas būvniecību, bet par bijuši 35%.

Lietuvā 5% robežu, kas ir minimālais slieksnis iekļūšanai parlamentā, pārvarējušas vēl četras partijas. Labējo populistu partija "Kārtība un taisnīgums", ar kuru Darba partija un sociāldemokrāti sākuši sarunas par koalīcijas izveidošanu, saņēmusi 9,07% balsu. Jaunā korupcijas apkarošanas kustība "Drosmes ceļš" ieguvusi 7,04%, Liberāļu kustība - konservatīvo valdības partneri- 6,44%, un Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība - 5,14%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!