Foto: Reuters/Scanpix
Irānas likumdošanas uzraudzības institūcija Sargu padome pirmdien apstiprināja parlamenta pieņemto likumprojektu, kas paredz Lielbritānijas vēstnieka Teherānā izraidīšanu divu nedēļu laikā, tādējādi likumprojekts kļuvis par likumu, informē valsts televīzijas interneta vietne.

Sargu padomes, kuras sastāvā ietilpstošie 12 garīdznieki un juristi pārbauda parlamenta lēmumu atbilstību islāma un Irānas konstitūcijas likumiem, apstiprinājums nozīmē, ka Irānas Ārlietu ministrijai tagad jāveic atbilstošie pasākumi, lai gan Lielbritānija ir draudējusi ar nopietnu atbildes reakciju, ja vēstnieks tik tiešām tiks izraidīts.

Irānas parlaments svētdien pieņēma likumprojektu, reaģējot uz jaunām sankcijām, ko ASV, Lielbritānija un Kanāda noteica pret Irānu tās kodolprogrammas dēļ, jo īpaši Lielbritānijas lēmumu, ka visām valsts kredīta un finanšu institūcijām jāpārtrauc darījumu veikšana ar Irānas bankām.

Jaunajā likumā noteikts, ka diplomātiskās attiecības ar Lielbritāniju Irāna pazeminās līdz pagaidu pilnvarotā lietveža līmenim, arī tirdzniecības un finanšu attiecības tiks samazinātas līdz minimumam.

Irānas likumdevēji arī izteica brīdinājumu citām valstīm, ja tās sekos Lielbritānijas piemēram.

"Pēc diskusijām Sargu padomes locekļi vienbalsīgi likumu pieņēma," televīzijas mājaslapā citēts padomes pārstāvis.

14.novembrī Lielbritānija noteica jaunas sankcijas pret Irānu, līdzīgu lēmumu pieņēma arī ASV un Kanāda.

Jaunās sankcijas tika noteiktas pēc ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojuma publicēšanas par Irānas centieniem izstrādāt kodolieročus. Irāna šādus centienus noliedz un apgalvo, ka tās kodolprogramma paredzēta tikai civilas enerģētikas mērķiem.

Gaidāms, ka ES dalībvalstis plašākas sankcijas pret Irānu noteiks ceturtdien, kad tiksies bloka ārlietu ministri. Francija aicinājusi iesaldēt Irānas centrālās bankas aktīvus un embargo Irānas naftas importam.

Lielbritānijai un Kanādai ir vēstniecības Teherānā, bet ASV tādas nav kopš 1979.gada, kad tā tiks slēgta pēc Irānas islāma revolūcijas. Kanādas diplomātisko misiju Irānā vada vien pagaidu pilnvarotais lietvedis.

Lielbritānija svētdien raksturoja Irānas parlamenta lēmumu izraidīt vēstnieku Dominiku Čilkotu kā nožēlojamu.

"Ja Irānas valdība šādi rīkojas, mēs atbildēsim stingri, konsultējoties ar saviem starptautiskajiem partneriem," teikts Lielbritānijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

"Šis nepamatotais solis nedos neko, lai palīdzētu režīmam cīnoties ar pieaugošo izolāciju vai starptautiskajām bažām par savu kodolprogrammu un cilvēktiesību ievērošanu," piebilda ministrijā.

Čilkots tikai pagājušajā mēnesī stājās amatā, pirms tam Lielbritānijas diplomātisko misiju Irānā vadīja pagaidu pilnvarotais lietvedis.

Irānas ziņu aģentūra "Fars" vēsta, ka otrdien pie Lielbritānijas vēstniecības Teherānas plānots protests pret jaunām Rietumu sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!