Foto: AP/Scanpix

Brazīlijas ārlietu ministrs Antoniu Patriota pirmdien atkāpies no amata, šādi reaģējot uz atklātībā nākušām ziņām, ka viņa diplomātiskā dienesta darbinieks palīdzējis korupcijā apsūdzētam Bolīvijas senatoram šķērsot robežu un nokļūt Brazīlijā.

Prezidente Dilma Rusefa pieņēmusi ministra demisiju, bet pēc tam iecēlusi viņu par sūtni ANO, teikts prezidentes biroja paziņojumā.

Patriotas demisija ļaus Brazīlijai mazināt spriedzi diplomātiskajās domstarpībās ar Bolīviju, kur kreisā prezidenta Evo Moralesa valdība ir sašutusi par kreisā senatora Rogera Pinto bēgšanu uz Brazīliju.

Pinto, kurš iepriekš apsūdzējis Moralesa valdību sakaros ar narkotiku kontrabandistiem, izvairījies no aresta, patveroties Brazīlijas vēstniecībā Lapasā.

Brazīlija viņam piešķīra politisko patvērumu, tomēr atteicās garantēt viņam drošu izceļošanu no Bolīvijas. Rezultātā senators dzīvoja vēstniecībā 15 mēnešus.

Brazīliešu diplomāts Eduardu Saboija atzinis, ka izmantojis savu diplomātisko imunitāti, lai piektdien senatoru izvestu no Bolīvijas.

Diplomāts sacīja, ka Pinto bijusi depresija, tāpēc viņš pieņēmis personīgu lēmumu senatoram palīdzēt.

Kad bēgšana nāca gaismā, Bolīvija apsūdzēja Brazīliju, ka tā pārkāpusi starptautiskās tiesības, un pieprasīja paskaidrojumus.

Atbilstoši Brazīlijas mediju ziņām prezidentes Rusefas valdība nav zinājusi par bēgšanu un uzskatījusi to par "katastrofu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!