Foto: AFP/Scanpix
Vismaz 23 cilvēki gājuši bojā sadursmēs ar arābu nomadiem pie Sudānas ziemeļu-dienvidu robežas, pirmdien vēsta aģentūra "Reuters".

Šādu informāciju sniedza Abjejas reģiona līderi otrajā Dienvidsudānas neatkarības referenduma dienā.

Analītiķi uzskata, ka tieši Abjejas reģionā var izcelties konflikti starp ziemeļiem un dienvidiem nedēļu ilgā referenduma laikā un pēc tā.

Kā vēstīts, Dienvidsudānā svētdien sākas referendums, kura rezultātā pamatā kristiešu apdzīvotie pašreizējās Sudānas dienvidi varētu atšķelties no musulmaņu kontrolētās ziemeļdaļas, kļūstot par jaunu neatkarīgu valsti un atņemot Hartūmai lielāko daļu tās naftas rezervju.

Dalībai referendumā reģistrējušies aptuveni 3,9 miljoni dienvidsudāniešu, tostarp arī tie, kas šobrīd dzīvo valsts ziemeļos vai ārvalstīs.

Tautas nobalsošana, kas ilgs līdz 15.janvārim, var sašķelt līdz šim lielāko Āfrikas valsti. Taču vienlaicīgi pieaug optimisms par turpmākajām attiecībām starp Sudānas ziemeļiem un dienvidiem, kas 22 gadus ilgušā postošā pilsoņkara laikā kļuva par nesamierināmiem pretiniekiem.

Sudānas prezidents Omars al Baširs, otrdien apmeklējot Dienvidsudānas galvaspilsētu Džūbu, paziņoja: "Es personīgi būšu apbēdināts, ja Sudāna sadalīsies. Taču tajā pašā laikā būšu priecīgs, ja mums būs miers starp Sudānas abām pusēm."

Kā ziņots, 2005. gada janvārī starp Sudānas valdību un nemierniekiem valsts dienvidos noslēgta vispārējā pamiera vienošanās, kas balstīta uz varas pilnvaru un dabas resursu izmantošanas taisnīgas sadales principu starp centru un dienvidiem. Tā izbeidza 22 gadu konfliktu, kas prasīja aptuveni pusotra miljona cilvēku dzīvībās. Vienošanās garantēja dienvidniekiem sešu gadu laikā sarīkot referendumu par iespējamo Dienvidsudānas neatkarību.

Konflikts starp dienvidiem un ziemeļiem prasīja divu miljonu cilvēku dzīvību, bet četri miljoni bija spiesti pamest savas dzīvesvietas.

Lai balsojuma rezultāti būtu tiesiski saistoši, tajā jāpiedalās vismaz 60% reģistrēto vēlētāju. Izskanējušas arī bažas par balsošanas procesa pārskatāmību, jo referendums galvenokārt notiks visvājāk attīstītajā Āfrikas reģionā.

Ja dienvidsudānieši referendumā atbalstīs atdalīšanos, Dienvidsudāna kļūs neatkarīga jūlijā, beidzoties sešus mēnešus ilgam pārejas periodam, kas paredzēts miera līgumā.

2005.gadā noslēgtais Visaptverošais miera līgums (CAP), ar kuru tika izbeigts dienvidu un ziemeļu pilsoņkarš, nosaka, ka vienlaikus jānotiek referendumam par Abjejas rajona nākotni, taču šis balsojums atlikts uz nenoteiktu laiku.

Uz naftas resursiem bagāto Abjeju pretendē gan ziemeļnieki, gan dienvidnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!