Foto: AP/Scanpix/LETA

Katalonijas valdība ceturtdien atzina, ka Spānijas varasiestāžu represiju dēļ plāns par neatkarības referenduma sarīkošanu 1. oktobrī saņēmis nopietnu triecienu.

"Ir skaidrs, ka spēles noteikumi ir mainījušies," dienu pēc tam, kad policija aizdomās par 1. oktobra referenduma gatavošanu bija aizturējusi 14 Katalonijas amatpersonas, paziņoja Katalonijas vicepremjers Uriols Džunkerass.

Aizturēto vidū ir ekonomikas valsts ministrs Džuzeps Marija Džuvē, kā arī Katalonijas valdības ekonomikas departamenta četras augstas amatpersonas.

Spānijas policija trešdien paziņoja, ka ir konfiscējusi teju 10 miljonus referenduma biļetenu.

Reaģējot uz negaidīto policijas operāciju, tūkstošiem neatkarības atbalstītāju izgāja demonstrācijā Barselonas ielās.

"Apstākļi šodien ir mainījušiesi, jo liela daļa mūsu komandas, puse ekonomikas komandas, ir aizturēta," norādīja neatkarības atbalstītāju partijas ERC politiķis Džunkerass. "Tas, ka referendums nevar notikt tādos apstākļos, kādos mēs vēlējāmies, ir skaidrs," viņš atzina, piebilstot, ka vairums katalāņu vēlējās balsot.

Spānijas policija trešdien Barselonā veica kratīšanu vairākās Katalonijas valdības ēkās. Kratīšana veikta Katalonijas ekonomikas, iekšlietu, ārlietu, labklājības, telekomunikāciju un nodokļu departamentos.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Katalonijas 7,5 miljonu iedzīvotāju domas dalās jautājumā par reģiona neatkarību no Spānijas.

Saskaņā ar aptauju, kuru jūlijā pasūtīja Katalonijas reģionālā valdība, 49,4% kataloņu iebilst pret atdalīšanos no Spānijas, bet 41,1% atbalsta Katalonijas neatkarību.

Lielākā daļa reģiona iedzīvotāju gan vēlas, lai jautājums tiktu izšķirts referendumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!