Foto: EPA/Scanpix/LETA

Reģionālās vēlēšanas Bavārijā, kurās ievērojamus zaudējumus piedzīvoja divas no trim pašreizējām Vācijas koalīcijas partijām, radījušas jautājumus par kancleres Angelas Merkeles valdības stabilitāti un ilgtspējību, raksta portāls "Vice News".

Svētdienas reģionālajās vēlēšanās Bavārijā Kristīgās Sociālās savienības (CSU) atbalsts saruka par 10 procentpunktiem salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām, savukārt vēl viena Merkeles koalīcijas partija – Sociāldemokrāti (SPD) – ieguva mazāk par 10% vēlētāju balsu.

28. oktobrī vēlēšanas notiks arī Hesenes reģionā. Tajās Merkeles sabiedrotajam Volkeram Bufieram paredzēta smaga cīņa par palikšanu reģiona vadītāja amatā. Populārais Vācijas medijs "Die Welt" jau nodēvējis 28. oktobra vēlēšanas par pārbaudījumu Merkelei pirms decembrī paredzētā Kristīgi demokrātiskās savienības kongresa.

"Merkeles nākotne var tikt izlemta Hesenē, jo zaudējums tur varētu apdraudēt viņas pārvēlēšanu partijas kongresā," raksta "Die Welt". Merkele par galveno iemeslu vājajiem vēlēšanu rezultātiem nosauca zemo uzticību politiķiem no elektorāta puses. Vācijas kanclere norādīja, ka ar labiem ekonomikas un nodarbinātības rādītājiem vien nepietiek – svarīga ir arī vēlētāju uzticība politiķiem, vēsta portāls "Vice News".

Par spīti tam, ka Vācijas valdības atbilde uz migrantu krīzi ir pieredzējusi aizvien lielāku opozīciju, vieni no lielākajiem uzvarētājiem Bavārijas vēlēšanās bija "Zaļie", kas atbalsta migrāciju – šī politiskā partija ieguva 17,5% vēlētāju balsu un ierindojās otrajā vietā. Pret imigrāciju noskaņotā Alternatīva Vācijai (AfD) ieguva 10% no vēlētāju balsīm un iekļuva Bavārijas parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!