Foto: AP/Scanpix
Aizvadītajās brīvdienās Japānas pētnieciskās stacijas "Dome Fuji" rajonā Antarktīdā fiksēta temperatūra mīnus 91,2 grādi pēc Celsija skalas. Kā vēsta ārvalstu mediji, šī ir viszemākā temperatūra, kāda jebkad reģistrēta uz Zemes virsmas.

Baltoties uz satelīta datiem, mērījumus veikuši speciālisti no Amerikas Nacionālā sniega un ledus datu centra ("America's National Snow and Ice Data Centre"). Viņi ziņo, ka šī temperatūra fiksēta 3720 metru augstumā virs jūras līmeņa skaidros bezvēja laika apstākļos.

Iepriekšējais zemākās temperatūras rekords bija fiksēts 1983. gadā padomju pētnieciskās stacijas "Vostok" tuvumā - toreiz mērinstrumenti rādīja mīnus 89,2 grādus pēc Celsija.

Šādā temperatūrā cilvēka acis, deguns un plaušas sasalst dažu minūšu laikā, jo pat nedaudz augstāka temperatūra - mīnus 78,5 grādi pēc Celsija - ir temperatūra, pie kuras oglekļa dioksīds (ogļskābā gāze) no gāzes transformējas par sauso ledu.

Savukārt pati zemākā teorētiski iespējamā temperatūra - tā sauktā absolūtā nulle - saskaņā ar fizikas likumiem ir mīnus 273,15 grādi pēc Celsija skalas jeb nulle grādu pēc Kelvina skalas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!