Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Somijas likumsargi sestdien un svētdien plašā operācijā valsts dienvidrietumos atraduši vismaz 500 tūkstošus eiro skaidrā naudā un aizturējuši vairākus naudas atmazgāšanā aizdomās turētos, vēsta "Helsinki Times".

Policija atklāja, ka nauda atrasta plastmasas maisā, nenosaucot konkrētu tās atrašanas vietu.

"Mēs konfiscējām tik daudz dokumentu un datu nesēju, ka to pārbaude aizņems kādu laiku, iespējams, vismaz līdz nākamā pavasara beigām," teikts Nacionālā izmeklēšanas biroja priekšnieka preses paziņojumā.

Birojs pirmdien paziņoja, ka ir izdoti aresta orderi divu ar izmeklēšanu saistītas kompānijas darbinieku arestam, no kuriem viens ir Igaunijas, bet otrs Krievijas pilsonis. Trešais aizdomās turētais aizturēts un vēlāk atbrīvots.

Policija nav atklājusi, par kādu uzņēmumu ir runa, bet mediji ziņo, ka izmeklēšanas centrā ir ar Krieviju saistīta kompānija "Ariston Helmi".

Viens no aizturētajiem ir kompānijas priekšsēdētājs – Krievijas un Maltas dubultpilsonis, ziņo "The Moscow Times".

"Ariston Helmi" sevi raksturo kā tūrisma un atpūtas kompāniju, kas darbojas arī nekustamā īpašuma jomā. Uzņēmums pēdējos gados nonācis somu mediju uzmanības lokā, pērkot norakstītus Somijas spēku karakuģus.

Uzņēmums iepircis nekustamos īpašumus Turku salu arhipelāgā. Medijiem nepamanīts nav palicis fakts, ka īpašumi esot iegādāti stratēģiski nozīmīgās vietās – netālu no kuģu ceļiem un vienas no Somijas naftas pārstrādes rūpnīcām.

Tāpat mediju ziņo, ka kompānijas biznesa darbības šķiet aizdomīgas, jo 2007. gadā izveidotais uzņēmums visu laiku strādājis ar zaudējumiem. Kopš dibināšanas zaudēti aptuveni 5,5 miljoni eiro, bet parāds sasniedzis 10 miljonus eiro.

Uzņēmu jau vairākus gadus saistībā ar tā iespējamām saitēm ar Krieviju esot novērojis Somijas izlūkošanas dienests SUPO, vēsta "The Moscow Times".

Paziņojot par nedēļas nogalē notikušo operāciju, likumsargi norādīja, ka tiek izmeklēta vairāku miljonu eiro atmazgāšanas caur Somijā reģistrētu uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!