ASV turpinās prezidentūras sacīkstes: Pēc Superotrdienas 1. martā nāca Supersestdiena. Jevgeņijs Feļdmans novēroja priekšvēlēšanas Ņūorleānā, lielākajā Luiziānas pilsētā.

Pirms desmit gadiem Ņūorleānā ieradās "Katrīna" – ASV vēsturē spēcīgākā viesuļvētra. Toreiz tika nogalināti gandrīz divi tūkstoši cilvēku un radīti zaudējumi vairāk nekā 100 miljardu ASV dolāru apmērā. Iedzīvotāju skaits kritās uz pusi, un, lai gan tas kopš tā laika ir pieaudzis, pilsētā vēl joprojām ir daudz pamestu māju.

Vissmagāk tika skarts pilsētas tā dēvētais devītais rajons. Turklāt tā bija priekšpilsēta, kurā dzīvoja pārsvarā nabadzīgie iedzīvotāji ar mazākām iespējām sevi aizsargāt. Cilvēki šeit tika nocelti no māju jumtiem un izmitināti skaistajā "Superdome" stadionā, kurš, neskatoties uz zaudējumiem, uzņēma gandrīz 30 000 cilvēku.

Tagad devītā rajona vidū stāv "Mūziķu ciematiņš" – pāris kvartāli ar mājām, kas celtas par labdaru naudu, lai izmitinātu minoritāšu mūziķus. Te ir rotaļu laukums, kurš veidots kā klavieres ar no zemes izlūdušiem ragiem, pa kuriem var kāpelēt. Turpat tālāk ir milzīgs centrs, kur bērni var mācīties spēlēt visa veida instrumentus, bet pieaugušie rīkot koncertus un izmantot ierakstu studiju. Tāpat šeit ir skola, kurā 1960. gadā uzņēma četras melnādainās meitenes, kurām uz skolu bija jānāk šerifa pavadībā, lai tās aizsargātu no dusmīga pūļa.

Muzikantu ciemata vidū stāv māja, kuras priekšā trompetes spēlē manekeni. Uz žoga sakārtas sarūsējušas trompetes un no mitruma pārsprāgušas bungas – tie ir "Katrīnā" cietušie. Savukārt mājā dzīvo misters Deivs, ar cieņu pastāsta viņa kaimiņi, vienbalsīgi norādot viņa mājas virzienā.

Misters Deivs ir vecs melnādainais, kurš runā ļoti skaļi un nesaprotami. Savu māju viņš pārvērtis par muzeju mūzikai un cīņai pret segregāciju. Tajā atrodamas ģitāras, veci plakāti, kāds inkrustēts galvaskauss, kā arī portreti – Obamas, Martina Lutera Kinga un Rozas Pārksas – sievietes, kura reiz Alabamā atteicās autobusā dot vietu baltajam cilvēkam.

Misters Deivs ir apmierināts ar astoņiem Obamas prezidentūras gadiem: "Viņš izdarīja visu, ko varēja. Bet pārējie, viņi sākumā prasa manu balsi, bet pēc tam žēlojas, ka nesapratuši situāciju, kurā nonākuši." Viņš, protams, ir demokrātu atbalstītājs, bet, par kuru balsot, vēl nav izlēmis.

"Visa politika pieder korporācijām", saka netālu dzīvojošais Devins, "mūsu štats ir pēdējais pēc izglītības līmeņa, bet Kolorado, legalizēja marihuānu un desmitiem miljonus ieguldīja skolās. Man tuvāks ir [sociālists] Bērnijs Sanderss vai [iepriekšējo vēlēšanu kandidāts liberālis] Rons Pols." Paradoksāli, bet tāda bieži vien ir pozīcija, daudzi izvēlas starp labējiem un kreisajiem, bet neatbalsta centristus.

"Mums kādreiz būs prezidente sieviete, būs meksikānis," norāda Devins, "bet fakts ir tāds, ka pēc Obamas valstī starp rasēm sadalījums tikai palika spēcīgāks." Viņš netic Hilarijai Klintonei, bet Donaldu Trampu dēvē par idiotu, tomēr, ir ļoti ticams, ka tieši viņi abi savā starpā cīnīsies vispārējās vēlēšanās novembrī. Un tieši viņi ir arī priekšvēlēšanu līderi Luiziānā.

Klintone sagrāva Sandersu ar 71:23, un vienā elpas vilcienā atspēlēja sestdienas sakāvi Nebraskā un Kanzasā. Tramps uzvarēja evaņģēlistu Tedu Krūzu tikai ar 3 % pārsvaru, un zaudēja savu Supersestdienu arī citos štatos, taču bez šaubām svin uzvaru kopvērtējumā.

Ar lielā auguma melnādaino Kevinu es sarunājos veterānu darba biržā, kas iekārtojusies tajā pašā "Superdome", kur viņš strādā par datoranalītiķi, bet drīz grasās pamest darbu. Viņam darbs veterānu asociācijā nepatīk - viņš saka: "Mēs neesam vajadzīgi uzņēmumiem, un tāpēc ir daudz veterānu bezpajumtnieku, bet mums nekā nepalīdz." Par spīti tam viņš balsos par Klintoni, lai gan viņa sola turpināt Obamas kursu. Viņu piesaistot ideja par izglītības reformām.

Uz Ņūorleānu atbrauca arī Bils Klintons. Tikšanās laikā viņš uzsvēra divas savas sievas kampaņas līnijas: no vienas puses - minoritāšu tiesību aizstāvība ("policistiem jābūt tādiem pašiem kā tie, kurus viņi aizstāv, un jābūt kontaktā ar sabiedrību"), no otras puses - spēja ieviest likumus dzīvē ("Hilarija vienmēr ir gatava strādāt arī ar republikāņiem. Mēs nepārtraukti dzirdam, ka mums nepieciešama citu puišu uzvara, lai mēs iegūtu vairākumu, bet patiesībā mums vajag spēt vienoties."

Viņiem nepiekrīt Bērnija Sandersa atbalstītāji - viņiem patīk radikālākas idejas. Forests ir studējis literatūru, bet tagad apceļo dienvidu štatus, piedaloties "Cīnies par 15" akcijās, kuru mērķis ir panākt minimālās algas palielināšanu līdz 15 dolāriem stundā. "Mēs plkst. 5 izbraucām ar autobusu uz Hjūstonu, un tur sākām demonstrāciju pie universitātes par lielākām algām apkopējiem," viņš stāsta, "tad maršējām ap "McDonalds", bet vakarā stāvējām pie ēkas, kurā notika republikāņu debates, ar plakātiem pret rasismu."

Ar šiem pašiem plakātiem viņi ierodas arī privātā lidlaukā, kur paredzēts uzņemt miljardiera Donalda Trampa privāto lidmašīnu, bet vēl pēc brīža angārā sapulcējas arī viņa fani. Skan izsaucieni "Kas šeit smird?" "Rasists, muļķis", "Šovinists un deģenerāts" "Sarkanmatainais Hitlers" vai vienkārši "Fuck you" - kreisie nemaz nemīl republikāņu sacīkšu līderi.

Savukārt viņš atbild pretī, un, kad viņa runa tiek pārtraukta, skandējot "Melnādaino dzīvības ir svarīgas", viņš labprāt izsauc apsardzi, bet pūlis sauc "velciet tos [ieročus] ārā, ātrāk, ātrāk!"

"Luiziāna, no kurienes jums viņi [šie protestētāji]? Es domāju, ka jums ir citāda reputācija," Tramps vēršas pie sanākušajiem.

Viņa atbalstītāji ir ļoti aktīvi – viņi gatavi eksplodēt, kad viņš parādās, un skandēt "A! S! V!", vicinot plakātus. Viņi arī saplēš protestētāju plakātus un pat mēģina tos izgrūst no angāra, neskatoties uz to, ka pirms mītiņa parakstīta petīcija: "Donalds Tramps respektē, ka pirmais grozījums (par vārda brīvību) nav mazāks par otro (tiesībām nēsāt ieročus)." To bieži izmanto viņa oponenti.

"Lūdzu, ja redziet protestētāju, kurš mēģina pārtraukt Trampu, neaiztieciet viņu! Skandējiet: "Tramps! Tramps! Tramps!"," izskan aicinājums. Protestētāji tiek izvadīti laukā, un Tramps, lai atgūtu pūļa uzmanību, izziņo savu slaveno projektu:
– Mēs būvēsim sienu uz Meksikas robežas, mēs apturēsim migrantu plūsmu. Un jūs zināt, ko? Kas maksās par šo sienu?
– Meksikaaa!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!