Foto: AP/Scanpix

Pieminot islāma ekstrēmistu uzbrukuma franču satīras žurnālam "Charlie Hebdo" pirmo gadskārtu, žurnālistu organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF) aicinājusi pretoties "reliģiskajam korektumam".

"Melīgā reliģiskā korektuma uzspiešana rada nopietnus draudus žurnālistikas brīvībai citus informēt un likt smieties," teikts RSF izplatītajā paziņojumā.

Kā piemēru organizācija min pretrunīgo reakciju, ko izraisījis "Charlie Hebdo" trešdienas numura vāka attēls, kurā redzams asinīm notraipītās drānās tērpies Dievs, kurš pār plecu pārmetis Kalašņikova triecienšauteni.

Vatikāns šo karikatūru asi kritizējis, jo tā "neizrāda cieņu ticīgo ticībai Dievam neatkarīgi no reliģiskās piederības".

"Izmantot Dievu, lai attaisnotu naidu, ir patiesā zaimošana," norāda RSF. "Viņu ticējumu kritika, īpaši satīras formā, dažus var aizvainot vai aizskart, taču neviena pārliecība vai jutīgums nedrīkst iegrožot vai ierobežot informēšanas un runas brīvību. Pretējā gadījumā, pirms mēs to pamanīsim, iestāsies totalitārisms," uzsvērusi organizācija.

RSF norāda, ka tādi jēdzieni kā "zaimošana", kas atrodami 94 valstu sodu likumos, tiek izmantoti, lai radītu starptautiskajās tiesībās neparedzētus izņēmuma gadījumus runas brīvības ierobežošanai.

RSF atgādina, ka diviem turku žurnālistiem joprojām draud notiesāšana par dažu "Charlie Hebdo" karikatūru pārpublicēšanu, bet Saūda Arābijas blogerim Raifam Badavi par "islāma izsmiešanu" piespriesti desmit gadi cietumā un 1000 pletnes sitieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!