Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ēģiptes varasiestādes aizturējušas teju 2000 cilvēku, izvēršot vērienīgākās represijas kopš 2013.gada militārā apvērsumā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Mohameds Mursi, piektdien pavēstīja starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW).

Centienos nepieļaut, ka protestētāji izrāda atklātu nepakļaušanos pašreizējam prezidentam Abdelfataham as Sisi, kā tas notika aizvadītajā nedēļas nogalē, varasiestādes arī bloķējušas vairākus interneta pakalpojumus un piekļuvi tīmekļa vietnēm, vēsta HRW.

"Apcietināto advokāti savos sociālo mediju profilos publicējuši liecības tam, kā drošības spēki patvarīgi aiztur daudzus cilvēkus tikai tāpēc, ka viņi atradušies "nepareizā vietā un nepareizā laikā", vai arī tāpēc, ka viņu telefonos bijis varai nelabvēlīgs saturs," teikts organizācijas paziņojumā. "Valdība arī izmantojusi uniformās un civildrēbēs tērptus drošības struktūru pārstāvjus Kairā, Aleksandrijā un citās pilsētās, lai galvenajās ielās un līdzās tām pēc nejaušības principa apturētu garāmgājējus, pārmeklētu un pratinātu cilvēkus, liktu uzrādīt viņiem telefonus un sociālo mediju profilus."

Pagājušajā nedēļas nogalē Ēģiptē, kur valda viens no Tuvo Austrumu visautoritārākajiem režīmiem, notika protesti, kas šajā valstī gadās ļoti reti. Protestus izraisīja trimdā mītošā uzņēmēja Mohameda Ali video, kas strauji bija kļuvuši populāri tīmeklī.

Uzņēmējs ēģiptiešus mudināja sarīkot "miljonu demonstrāciju" un " tautas revolūciju", lai gāztu Sisi, kurš, kā norādīja uzņēmējs, būvē greznas pilis, kamēr nodokļu maksātājiem nākas dzīvot taupības politikas apstākļos, kas tiek īstenota Starptautiskā Valūtas fonda kredīta programmas ietvaros. HRW mudināja Ēģiptes Rietumu sabiedrotos apturēt militāro palīdzību Ēģiptei, līdz valdība nebūs pārtraukusi "starptautisko tiesību rupju pārkāpšanu".

"Pasaules līderiem ir jāatzīst, ka, sniedzot militāru un drošības atbalstu spēkiem, kas ļaunprātīgi izmanto varu, netiks panākta stabilitāte Ēģiptē, un tā vietā ir vajadzīga valdība, kas respektē Ēģiptes tautas tiesības un brīvības," norādīja HRW Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas direktore Sāra Lea Vitsone.

Cilvēktiesību organizācijas uzskata, ka Sisi ir pat autoritārāks līderis nekā Ēģiptē 30 gadus valdījušais Hosni Mubaraks. Cilvēktiesību aizstāvi regulāri kritizē Sisi valdību par represijām pret politiskajiem pretiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!