Foto: AP/Scanpix
Republikāņi ASV Senātā balsu trūkuma dēļ atteikušies no ieceres pieņemt likumu par veselības aprūpes reformu, taču centīsies panākt, lai tiktu atceltas iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā ieviestās veselības aprūpes sistēmas jeb tā dēvētās "Obamacare" svarīgākās normas.

Vēl divi republikāņu senatori pirmdien paziņoja, nebalsos par veselības aprūpes reformas likumprojektu. Līdz ar to šī likumprojekta pretinieku skaits Senāta republikāņu vidū ir pieaudzis līdz četriem, padarot tā pieņemšanu par neiespējamu. Republikāņiem Senātā ir 52 balsis, bet pret likumprojektu ir visi 48 demokrāti.

Senāta republikāņu vairākuma līderis Mičs Makonels atzinis, ka nebūs iespējams vienlaikus pieņemt gan likumu par veselības aprūpes reformu, gan atcelt "Obamacare" svarīgākās normas. Tāpēc Senāts tuvākajās dienās balsos tikai par "Obamacare" normu atcelšanu, kas gan stāsies spēkā tikai pēc diviem gadiem, norādījis Makonels.

Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta, kurā arī vairākums ir republikāņiem, par "Obamacare" nomaiņu nobalsoja maija sākumā.

Republikāņi ir ilgi solījuši atcelt Obamas laikā pieņemto "Obamacare", un pašreizējais prezidents Donalds Tramps to izvirzīja par svarīgu mērķi savā vēlēšanu kampaņā.

"Obamacare" jeb Pieejamas aprūpes likums (ACA) noteic, ka veselības apdrošināšana ir obligāta, piedāvā pabalstus miljoniem cilvēku polises iegādei, noteic, ka apdrošināšanas polisēm jāsedz plašs pakalpojumu klāsts un neļauj apdrošināšanas kompānijām liegt polisi cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!