Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Republikāniskā partija par trešo ietekmīgāko politiskā spēka amatpersonu Pārstāvju palātā izvēlējuši Donalda Trampa atbalstītāju Elīzu Stefaniku, kura šajā postenī aizstās eksprezidenta kritiķi Lizu Čeiniju, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Liza Čeinija vairākkārt kritizējusi Trampu par viņa nepatiesajiem apgalvojumiem saistībā ar pērnā gada novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām. Tramps, nesniedzot uzticamus pierādījumus, apgalvoja, ka vēlēšanas esot nozagtas un ka viņš tajās nav zaudējis pašreizējam Baltā nama saimniekam Džo Baidenam.

Čeinija bija arī starp retajām republikāņu pārstāvēm, kura atbalstīja Trampa otro impīčmentu, kurš tika uzsākts saistībā ar 6. janvārī notikušajiem grautiņiem ASV Kapitolijā. Toreiz Trampa atbalstītāji ielauzās Kapitolija ēkā un iztraucēja sēdi, kurā tika sertificēta Baidena uzvara.

Čeinija no Trampa kritizējošās nostājas neatkāpās arī pēdējo mēnešu laikā un tas izsauca vairāku Republikāniskās partijas vadoņu neapmierinātību.

Šonedēļ republikāņi noorganizēja balsojumu, kurā lēma par Čeinijas atstādināšanu no viņas līdzšinējā amata. Tagad bijušā ASV viceprezidenta Dika Čeinija meitu aizstās Trampam lojālā politiķe no Ņujorkas štata Elīza Stefanika.

Stefanikas nonākšana šajā amatā ir apliecinājums tam, ka Trampa ietekme Republikāniskās partijas nometnē joprojām ir milzīga arī pēc zaudējuma novembra vēlēšanās un trauksmainajiem mēnešiem, kuri sekoja pēc tām.

Par Donalda Trampa aizvien nozīmīgo lomu Republikāniskajā partijā plašāk iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!