Vadošā republikāņu grupa, kas guvusi papildus stimulu no vispārējā satraukuma par prinča Čārlza un viņa ilglaicīgās mīļākās Kamillas Pārkeres-Boulzas precībām, trešdien uzsāka kampaņu, kura mērķis ir atteikties no monarhijas Lielbritānijā, informē ārvalstu masu mediji.
“Šīs laulības liek mums padomāt,” saka aktīvistu grupas “Republika” (Republic) vadītājs Stīvens Haselers. Viņš uzskata, ka ir pienācis laiks pielikt punktu Vindzoru karaļnama valdīšanai.

“Republika” popularizē savu kampaņu, ievietojot sludinājumus laikrakstos, izsūtot uz iedzīvotāju e-pasta adresēm petīcijas un izplatot 20 000 skrejlapas ar informāciju par “End the Royal Farce” jeb “Pārtrauciet karalisko farsu” kampaņu.

Kampaņas rīkotāji ir pārliecināti, ka viņu ideja gūs atsaucību arī parlamentā, tāpēc viņi plāno ierosināt šo tēmu arī pirmsvēlēšanu diskusijās, raksta Reuters.

Prinča laulības aizēno nelaimju virkne. Sākotnēji iecerētā laulību norises vieta bija jāmaina, vēlāk ceremonijā attiecās piedalīties karaliene Elizabete, un visbeidzot bija jāmaina arī kāzu datums, lai tas nesakristu ar pāvesta Jāņa Pāvila II bērēm.

“Šis farss ļauj cilvēkiem saprast, cik nepiemērota institūcija ir monarhija,” saka Haslers.

Viedokļu aptauju rezultāti liecina, ka lielākā daļa britu ir gatavi pieņemt abu cienījama vecuma šķirteņu kāzas pēc 35 gadus ilgušām tuvām attiecībām.

Taču ārkārtīgi liela pretestība vērojama iespējai, ka Kamilla varētu kļūt par karalieni. Viņa tiek uzskatīta par Čārlza “citu sievieti”, kura sagrāva viņa laulību ar princesi Diānu.

“Mēs jūtam, ka pamazām mainās sabiedrības viedoklis par monarhijas nākotni, jo tagad viņiem jāpierod pie domas par karali Čārlzu un karalieni Kamillu,” apgalvo Haslers.

Grupa “Republika” tika dibināta 1983.gadā, un tagad vēlas piepildīt savu mērķi par ievēlētu valsts galvu karaļnama pārstāvja vietā.

“Vēlāk paši Lielbritānijas iedzīvotāji izvēlētos, vai viņi dotu priekšroku tautas vai parlamenta vēlētam prezidentam. Mūsdienu demokrātiskajā laikmetā cilvēki vēlas, lai valsts vadītāji būtu savā ziņā pakļauti viņiem,” ir pārliecināts Heslers.

Viņš uzskata, ka problēmas ar prinča Čārlza kāzu rīkošanu palielinās atbalstu viņu idejai arī citās valstīs, kurās valda karaliene Elizabete.

“Tas palīdzēs republikāņiem Austrālijā, Jaunzēlandē un Kanādā,” viņš paredz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!