Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Senāta republikāņi aicinājuši demokrātus eksprezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāvu sākt februārī, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Trampa pārstāvētās Republikāniskās partijas biedri argumentējuši, ka, uzsākot prāvu februārī, eksprezidentam būšot dota iespēja sagatavot savas aizstāvēšanas argumentus.

Pagājušajā nedēļā Tramps kļuva par pirmo prezidentu ASV vēsturē, kurš impīčots divas reizes. Tramps apsūdzēts par "kūdīšanu uz sacelšanos" saistībā ar viņa lomu vardarbīgajos grautiņos, ko ASV Kapitolija ēkā sarīkoja Trampa atbalstītāji. Nemieros gāja bojā pieci cilvēki un tika iztraucēta Kongresa deputātu sēde, kuras laikā bija paredzēts apstiprināt jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena uzvaru 3. novembrī notikušajās vēlēšanās.

Tramps jau pametis Balto namu un kopš trešdienas ASV prezidents ir Džo Baidens no Demokrātiskās partijas. Neraugoties uz to, impīčmenta prāva notiks, bet vēl nav skaidrs, kad tā sāksies.

ASV Senāta mazākuma līderis Mičs Makkonels paziņojis, ka aicinājis Pārstāvju palātas demokrātus nesūtīt impīčmenta deklarāciju uz Senātu līdz 28. janvārim. Tādējādi Trampam būtu laiks līdz 11. februārim sagatavot savus aizstāvēšanās argumentus. Šādā scenārijā pati prāva sāktos februāra vidū.

Senāta vairākuma līderis Čaks Šūmers (Demokrātiskā partija) vēl nav nācis klajā ar paziņojumu saistībā ar Makkonela lūgumu. Arī Nensija Pelosi, kura ir Pārstāvju palātas spīkere un viena no ietekmīgākajām demokrātu politiķēm Vašingtonā, vēl nav atklājusi, kad uz Senātu sūtīs impīčmenta deklarāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!