Foto: AP/Scanpix

ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidātam Donaldam Trampam nepiemīt īpašības, kas ir nepieciešamas, lai veiktu Savienoto Valstu prezidenta pienākumus, uzskata republikāņu vadošie ārpolitikas eksperti.

Uzvarot vēlēšanās, Tramps kļūs par "visneapdomīgāko prezidentu ASV vēsturē", teikts 50 ārpolitikas un drošības ekspertu atklātajā vēstulē, kas publicēta pirmdien. Viņi arī sola, ka vēlēšanās par Trampu nebalsos.

Vēstuli parakstījušo vidū ir vairāki republikāņu vadības ārpolitikas jomas ietekmīgākie cilvēki - bijušie iekšējās drošības ministri Toms Ridžs un Maikls Čertofs, bijušais Nacionālās izlūkošanas priekšnieks Džons Negroponte, bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Maikls Haidens, vairāku administrāciju aizsardzības ministru un valsts sekretāru vietnieki.

"Vissvarīgākais - Trampam nav cilvēcisko kvalitāšu, principu un pieredzes, kas nepieciešamas, lai būtu par prezidentu," norāda vēstules autori.

Manhetenas nekustamo īpašumu magnāts nepārzina ASV konstitūcijas pamatus, viņš izrādījis necieņu pret reliģisko toleranci, preses brīvību, tiesu neatkarību.

"Viņš nespēj atšķirt patiesību no meliem. Viņš nespēj paciest sev adresētu kritiku. Ar savu ekscentrisko uzvedību viņš ir satraucis pat mūsu vistuvākos sabiedrotos," teikts vēstulē.

Jaunākajās sabiedriskās domas aptaujās Demokrātu partijas Baltā nama pretendente Hilarija Klintone un republikāņu kandidāts Tramps piedzīvojuši mainīgus panākumus.

Laikraksta "Washington Post" un telekanāla ABC sestdien publiskotajā aptaujā Klintoni atbalstīja 50 % respondentu, bet Trampu - 42 %.

Savukārt ziņu aģentūras "Reuters" un pētījumu centra "Ipsos" aptaujā, kas arī publiskota sestdien, Klintones pārsvars pār Trampu samazinājies līdz trīs procentpunktiem, lai arī pagājušo pirmdien publiskotajā "Reuters"/"Ipsos" aptaujā bijusī ASV pirmā lēdija baudīja astoņu procentpunktu pārsvaru.

Šobrīd Klintoni atbalsta 42 % aptaujāto, bet Trampu - 39 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!