Foto: Reuters/Scanpix

ASV Floridas štatā otrdien notikušajās Republikāņu partijas priekšvēlēšanās šīs partijas kandidāta izvirzīšanai ASV prezidenta vēlēšanām uzvarēja bijušais Masačūsetsas štata gubernators Mits Romnijs, atstājot otrajā vietā bijušo Kongresa Pārstāvju palātas spīkeru Ņūtu Gingriču, liecina daļēji provizoriskie rezultāti.

Pēc 82% balsu saskaitīšanas Romnijs ieguvis 47%, bet Gingričs - 32% balsu. Bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums ieguvis 13% balsu, bet kongresmenis no Teksasas Rons Pols - 7% balsu.

68 gadus vecais Gingričs 21.janvārī uzvarēja iepriekšējās republikāņu priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnas štatā, kur viņš ieguva 40,4% balsu, bet 64 gadus vecais Romnijs - 27,9% balsu. Pirms tam republikāņu priekšvēlēšanas notika Aiovā, kur uzvarēja bijušais senators no Pensilvānijas Riks Santorums, un Ņūhempšīrā, kur uzvarēja Romnijs.

Floridas priekšvēlēšanas ir līdz šim lielākās 2012.gada prezidenta vēlēšanu kampaņas ietvaros, un uzvara tajās ir ievērojams panākums Romnijam.

Uzrunājot savus atbalstītājus pēc uzvaras Floridā, Romnijs solīja piedāvāt "laimesta biļeti Amerikai" prezidenta vēlēšanās 6.novembrī. "Konkurējošas priekšvēlēšanas mūs nesašķeļ, tās mūs vieno, un mēs vinnēsim," sacīja Romnijs, izrādot cieņu saviem trim sāncenšiem republikāņu priekšvēlēšanās.

Romnijs savā uzvaras runā stingri vērsās pret pašreizējo valsts vadītāju demokrātu Baraku Obamu, kritizējot viņa panākto ekonomikas un bezdarba jomā.

"Labi, prezidenta kungs, jūs tikāt ievēlēts, lai vadītu. Jūs izvēlējāties sekot, un tagad ir laiks, lai jūs atbrīvotu ceļu," sacīja Romnijs.

"Prezidents Obama grib fundamentāli pārveidot Ameriku un padarīt to par kaut ko tādu, ko mēs varbūt neatzīsim. Es gribu atjaunot Amerikai vērtības un principus, kas mūs padarīja par Zemes cerību," sacīja Romnijs.

"Mana vadība izbeigs Obamas ēru un sāks jaunu amerikāņu labklājības ēru," solīja Romnijs.

Romnijs mēģināja panākt savu izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu no Republikāņu partijas arī 2008.gadā, bet cieta sakāvi priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnas štatā.

Nākamajās četrās nedēļās ir gaidāmas priekšvēlēšanas septiņos štatos. Romnijs piecos no šiem štatiem uzvarēja priekšvēlēšanās 2008.gadā.

Republikāņu partijas atbalstītāji štatu priekšvēlēšanās balso par savu favorītu, kurš vēlāk varētu stāties pretī pašreizējam valsts vadītājam demokrātam Barakam Obamam cīņā par ASV prezidenta amatu. Republikāņu kandidāts 6.novembrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām tiks paziņots augustā Republikāņu nacionālajā konventā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!