Foto: PantherMedia/Scanpix

Vismaz 10 cilvēki Pakistānas lielākajā pilsētā Karači kopš maija ir gājuši bojā no infekcijas, kuru izraisa retas sugas amēbas, kas no deguna izplatās uz smadzenēm, otrdien paziņoja ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) amatpersona.

Retās sugas Naegleria fowleri pārstāves izraisa amebiālu meningoencefalītu, un vairāk nekā 98% inficēšanās gadījumu ir letāli. Tās izplatās, kad inficēts ūdens nonāk organismā caur degunu, bet nevar izplatīties no cilvēka uz cilvēku.

Vēl nav zināms, vai visi inficēšanās gadījumi ir konstatēti, jo Pakistānas iedzīvotājiem šī slimība lielākoties nav zināma.

Slimības izraisītājas dzīvo inficētās saldūdens ūdenskrātuvēs. Tās vispirms nonāk cilvēka organismā caur deguna gļotādu un pēc tam dodas tālāk uz smadzenēm. Nāve parasti notiek piecas līdz septiņas dienas pēc inficēšanās.

Slimības pirmie simptomi ir galvassāpes, kakla stīvums, drudzis un vēdersāpes.

Šīs amēbas parasti nonāk cilvēka organismā, viņam peldoties, tomēr vairums šīs slimības upuru Karači nebija peldējušies ūdenskrātuvēs. Varas iestādes tagad pārbauda ūdens kvalitāti dažādos Karači rajonos.

Šī retā slimība pirmoreiz parādījās Karači 2006.gadā. ASV no 2002. līdz 2011.gadam ir reģistrēti 32 inficēšanās gadījumi ar šo slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!