Foto: AFP/Scanpix

Stingrās finanšu sankcijas, ieroču embargo un citi starptautiski tirdzniecības ierobežojumi ir ievērojami aizkavējuši Ziemeļkorejas darbu pie kodolieroču attīstīšanas, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonācis konfidenciāls ANO ekspertu ziņojums.

Jaunākais ANO sankciju monitoringa grupas ziņojums sagatavots laikā, kad ASV cenšas pārliecināt Ķīnu, ka, piemērot ekonomiskās un citas sankcijas pret izolēto kaimiņvalsti, ir vitāli nepieciešamas Phenjanas kodolambīciju apturēšanai.

"Lai gan sankciju ieviešana nav apturējusi kodolieroču un ballistisko raķešu programmu attīstību, tā ar lielu varbūtību ir ievērojami aizkavējusi [Ziemeļkorejas] laika grafiku un, caur finanšu sankcijām un ieroču tirdzniecības aizliegumu, ir nogriezusi ievērojamu finansējumu, kas tiktu novirzīts aizliegtajām darbībām," teiks 52 lappušu garajā ziņojumā.

Ziņojumā ir ietverts laika periods līdz pagājušajam mēnesim, tāpēc ir par agru secināt martā pieņemto sankciju ietekmi, norāda diplomāti.

ANO Drošības padomes Ziemeļkorejas sankciju komitejai adresētajā dokumentā ieteikts vērst sankcijas pret vēl trīs Ziemeļkorejas organizācijām un 12 personām.

Minētās iestādes ir nesen izveidotā Atomenerģijas industrijas ministrija, Ziemeļkorejas Centrālkomitejas Munīcijas ražošanas departaments un Valsts Kosmosa attīstības birojs.

Melnajā sarakstā iekļaujamo personu skaitā ir minēts Kazahstānas pilsonis Aleksandrs Viktorovičs Zjukovs un divi ukraiņi - Jurijs Lurovs un Igors Karevs-Popovs. Šīs personas ir saistītas ar ieroču tirdzniecības darījumiem.

Jau vēstīts, ka februārī notika Ziemeļkorejas trešais kodolizmēģinājums, pēc kura ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas

Phenjanas paziņojums, ka ir izmēģināta "miniatūra" ierīce ar lielāku spēku, satrauca ārvalstis, jo tas var nozīmēt, ka Ziemeļkoreja tuvojas tam, lai izgatavotu tālas darbības ballistiskajām raķetēm piemērotas kodolgalviņas.

Phenjanai kopš 2006. un 2009. gada kodoltestiem ir aizliegti kodoltehnoloģiju un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumi. ANO Drošības padome tāpat pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas pēc decembrī notikušās raķetes ar satelītu palaišanas, kurā Ziemeļkorejas kaimiņi un Rietumvalstis saskatīja slēptu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!