Foto: DELFI

Igaunijas lielākā drukātā nacionālā laikraksta "Postimees" žurnālisti piespieduši atkāpties medija galveno redaktoru Pēteru Helmi, ziņo "Estonian World".

Kopumā 19 žurnālisti, norādot, ka Helme cenšas cenzēt žurnālistu darbu, pagājušās piektdienas rītā izsludināja ultimātu aiziet no "Postimees", ja to nedarīs galvenais redaktors. Medija žurnālisti skaidroja, ka Helme vairākkārt centies cenzēt viņu rakstus, kā arī paudis viedokli, ka viņu viedokļi nesakrītot ar "laikraksta skatījumu", kas Igaunijas lielākajā drukātajā medijā ir bezprecedenta gadījums. Pēc savstarpējām pārrunām Helme jau piektdienas vakarā paziņoja par amata pamešanu, "lai redakcijā saglabātu mieru".

Galēji labējās Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE) vadītāja Marta Helmes brāļadēls Helme par galveno "Postimees" redaktoru kļuva vien šā gada aprīlī. Jau jūlijā starptautiskā organizācija "Žurnālisti bez robežām" pauda bažas par redakcionālo brīvību medijā, reaģējot uz ziņu, ka laikraksta īpašnieks Margus Linamē darbiniekiem norādījis, ka "ne visi viedokļi ir jāatspoguļo, tas jādara tikai ar labajiem".

Linamē "Postimees" iegādājās 2015. gadā, bet tikai 2018. gadā viņš sāka pastiprināti uzspiest redaktoriem savu ideju un viedokļa atspoguļošanu. Pērn likumsakarīgi laikrakstu arī sāka pamest redaktori un žurnālisti, tostarp avīzes ilggadīgākais un vispieredzējušākais žurnālists un viedokļu slejas redaktors Nēme Korvs, to skaidrojot ar īpašnieka iejaukšanos galvenā redaktora un attiecīgi arī žurnālistu darbā.

Linamē pēc kārtējās redaktora nomaiņas, izmantojot Helmi, centies lielāko laikrakstu Igaunijā padarīt par konservatīvo viedokļu flagmani, lai gan tas tāds iepriekš nav bijis.

Pēdējais piliens palikušajiem žurnālistiem bijis galvenā redaktora lēmums pagājušās ceturtdienas numura viedokļu slejā liegt publicēt viedokli, kurā pausts atbalsts viendzimuma laulībām. Tradicionāli medijos demokrātiskās valstīs žurnālistu viedokļu sleju saturā redaktori neiejaucas, jo tajos, kā jau to norāda rubriku nosaukums, tiek pausts personisks viedoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!