Foto: AP/Scanpix

Nekārtības un sadursmes ar policiju ceturtdien vakarā izcēlušās Ēģiptes galvaspilsētā Kairā – tautas sacelšanās pret prezidenta Hosni Mubaraka režīmu otrās gadadienas priekšvakarā, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Šoreiz vardarbība bija vērsta pret pirmo brīvi ievēlēto valsts vadītāju Mohamedu Mursi. Aktīvisti apsūdz jauno prezidentu Arābu pavasara sacelšanās, kuras laikā no amata tika gāzts ilgi valdījušais Mubaraks, mērķu nodevībā. Protestētāju izdzenāšanai policija pielietojusi asaru gāzi.

Atbalstu jaunajai valdībai ir mazinājusi politiskā nenoteiktība un ekonomiskās problēmas. Daudzi apsūdz Mursi par priekšvēlēšanu solījumu nepildīšanu. Ēģiptiešus satrauc drošības jautājumi, kā arī degvielas un pārtikas trūkums.

Paredzams, ka piektdien, kad notiks lieli mītiņi Kairas Tahrira laukumā un pie prezidenta pils, protesti sagaidāmi visā valstī, norāda "Euronews".

Jau vēstīts, ka pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuros protestētāji pieprasīja valdošā režīma maiņu, 2011. gada februārī no amata atkāpās Ēģiptes ilggadējais prezidents Mubaraks. 2012. gada vasarā notika demokrātiskas prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja mēreno islāmistu kandidāts Mohamed Mursi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!