Bijusī Baltkrievijas prezidenta amata kandidāte un opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska paziņojusi par gatavošanos jaunam protestu vilnim. Viņai pievienojas opozīcijas Koordinācijas padome, Tautas pretkrīzes pārvalde, nereģistrētā prezidenta amata kandidāta Valērija Cepkalo štābs un citi baltkrievu opozīcijas pārstāvji, teikts Tihanovskas "Telegram" kanālā.

"Režīms kā nekad iepriekš ir uz totālas izolācijas robežas. Eiropas Savienība, ASV, Lielbritānija, Japāna, Kanāda un citas valstis jau rīkojas un dara visu iespējamo, lai palīdzētu mums, baltkrieviem. Un mums, pašiem baltkrieviem, ir jādara viss iespējamais, lai atbrīvotu politieslodzītos, pārtrauktu vardarbību un sarīkotu godīgas vēlēšanas. Mums ir jārīkojas – iespēju logs ir vaļā. Vairs nav ko gaidīt – terors ir jāaptur vienreiz un uz visiem laikiem. Mēs sākam gatavoties jaunai aktīva spiediena fāzei," teikts paziņojumā.

Kā norāda paziņojuma autori, opozīcija ir vienota izpratnē, ka režīma darbību rezultātā Baltkrievija ir pārvērtusies par "melno punktu" pasaules kartē.

Opozīcijas līderi pulcējušies uz ārkārtas tikšanos, kur apspriesta starptautiskā spiediena palielināšana un konkrēti atbildes pasākumi Aleksandra Lukašenko darbībām, kontakti ar ierēdņiem Baltkrievijā, pretošanās kustības veicināšana, kā arī protestu dalībnieku amnestijas un reabilitācijas projekts.

Pēdējo saasinājumu Baltkrievijas un ārvalstu attiecībās izraisīja Minskas rīcība, piespiedu kārtā nosēdinot starptautiskā reisa pasažieru lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu.

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pasažieru lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā, izmantojot iznīcinātāju, tika nosēdināta Minskā.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Tieši mērķis aizturēt režīmam netīkamo Protaseviču Rietumos tiek uzskatīts par visas operācijas iemeslu.

Minska vēlāk paziņoja, ka draudi par lidmašīnas spridzināšanu saņemti no palestīniešu grupējuma "Hamas", kas nupat maijā 11 dienas karoja ar Izraēlu. "Hamas" savu saistību ar notikušo noliedza.

Minskas rīcības rezultātā virkne Eiropas valstu ir slēgušas savu gaisa telpu Baltkrievijas lidmašīnām, kā arī atteikušās lidojumiem izmantot Baltkrievijas gaisa telpu.

Tautas masu protesti un tām sekojošas nežēlīgas represijas pret demonstrantiem Baltkrievijā sākās pēc 2020. gada augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās kopš 1994. gada valdījušā Lukašenko uzvara tiek uzskatīta par falsificētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!