Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viena no Baltkrievijas opozīcijas līderēm un bijusī prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska nākusi klajā ar aicinājumu drošības iestāžu darbiniekiem nepildīt noziedzīgas pavēles un pārnākt tautas pusē, teikts viņas "Telegram" kanālā.

Tihanovska atgādina, ka 25. oktobrī ir termiņš viņas pasludinātajam "Tautas ultimātam", līdz kuram 26 gadus valdījušajam Aleksandram Lukašenko jāatkāpjas no amata, jābūt apturētai vardarbībai ielās un jābūt atbrīvotiem visiem politieslodzītajiem.

"Jūs esat pieraduši izpildīt pavēles. Bet jums jāsaprot, ka drīz pavēles dos jaunā demokrātiskā vara. Tas ir neizbēgami," drošībniekus uzrunā Tihanovska.

Viņa iesaka padomāt, vai ir vērts klausīt priekšniecību, kas aizstāv tikai vienu cilvēku, nevis baltkrievu tautu, un norāda, ka par kolēģu noziegumiem nav jāatbild visiem.

"Jūs esat pieraduši izrādīt solidaritāti kolēģiem. Bet jūs nenesat kolektīvu atbildību par noziegumiem, ko pastrādājuši viņi, nevis jūs. Ja jūsu kolēģis piekāva kādu teju līdz nāvei, ne jau jums jāiet cietumā," raksta Tihanovska un piedāvā nostāties tautas pusē.

"Tautas ultimāts ir jūsu iespēja nostāties baltkrievu pusē. Ja neesat ar mieru izpildīt noziedzīgas pavēles – nedariet to. Režīms zina, ka mirst un cenšas dalīt šo likteni ar jums visiem, sagandējot jūsu formastērpa godu. Nepieļaujiet to," mudina opozicionāre.

Par noziegumiem atbildēs tie, kas tos veikuši – vispārējas lustrācijas nebūs, viņa turpina.

"Jūsu darbs būs nepieciešams jaunajā Baltkrievijā, būs nepieciešama tiesībaizsardzības iestāžu sistēma. Tāpēc sazinieties ar mums, ar fondiem, publiski paudiet atbalstu savai tautai. Izpildiet zvērestu, ko katrs no jums deva baltkrieviem. Līdz Tautas ultimātam atlikušas piecas dienas," nobeidz Tihanovska.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem, bet mediji publicējuši datus par 1376 traumas guvušām personām. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja Lukašenko.

Lukašenko savu leģitimitāti kā prezidents zaudējis pēc Rietumos neatzītām prezidenta vēlēšanām, kurām sekoja plaši protesti un varasiestāžu mēģinājumi ar spēku tos apslāpēt, kā arī negaidīti sarīkotās inaugurācijas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!