Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas modernāko tanku T-90M kaujā Harkivas apgabalā kopā ar citu okupantu tehniku iznīcinājusi ukraiņu vietējā teritoriālās aizsardzības (TRO) vienība, paziņojis Ukrainas militārais žurnālists Jurijs Butusovs.

Par tanka T-90M iznīcināšanu Harkivas apgabalā Ukrainā tapa zināms 4. maijā – vairāk par to var lasīt šeit. Pēc dažām dienām Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs publicēja video ar iznīcināto tanku, taču neprecizēja neko par notikuma vietu un apstākļiem.

Krietni vairāk skaidrības par to, kā okupantu modernāko tanku piemeklēja tik bēdīgs liktenis, 9. maijā atklāja ukraiņu žurnālists Jurijs Butusovs.

Atgādinām, ka Krievija ir plaši reklamējusi savu jaunās paaudzes tanku T-14 "Armata", taču nekas neliecina, ka tas jau būtu kaujasspējīgs un ieviests bruņojumā, līdz ar to T-90M uzskatāms par pašlaik modernāko dienestā esošo Krievijas tanku. T-90M "Proriv"-3" ir bāzes modeļa T-90 jaunākā uzlabotā versija.

Butusovs notikuma vietā ierakstītā video stāsta, ka viss noticis pie Harkivas apgabala Starijsaltivas ciema.

"4. maijā ukraiņu karavīri ar kauju atbrīvoja Starijsaltivas ciemu un tajā brīdī Krievijas komandieri nolēma rīkot pretuzbrukumu. Starijsaltivā atradās viens no mūsu teritoriālās aizsardzības bataljoniem. Pretinieks pret to meta rotas izmēra taktisko grupu – ne mazāk par trim tankiem, septiņiem BMP (kājnieku kaujas mašīnas) un dažiem MTLB (kāpurķēžu bruņutransportieri)," stāsta Butusovs.

Pretinieks pulcējies uz ceļa pie Starijsaltivas un gatavojies triecienā uzbrukt teritoriālās aizsardzības vienības pozīcijām, taču "rezultāts bija negaidīts".

"Elitārā tanku vienība no, kā mēs saprotam, Krievijas Pirmās tanku armijas, galvenā Putina rezerve, kas uzstājās parādēs, šeit tika sagrauta," apgalvo žurnālists.

Šī gada 9. maija militārajā parādē Maskavā ar T-90M tankiem brauca 1. tanku armijas 27. motostrēlnieku brigāde, domājams, ka Butusovs runā par šo elitāro vienību (foto no parādes zemāk).

Netālu no T-90M vraka, kura eksporta vērtību Butusovs lēš līdz pieciem miljoniem dolāru, atrodas arī iznīcināts MTLB.

Tanku iznīcinājusi teritoriālās aizsardzības spēku 92. brigādes apakšvienība, atklāj Butusovs. Kaujā ukraiņi sagrābuši arī vienu okupantu kājnieku kaujas mašīnu.

"Mūsu cieņa, slava Harkivas TRO, tas ir spēks. Elitārās Krievijas tanku daļas to var apstiprināt. Šajā vietā būs jāuzstāda piemineklis un te arī būs piemineklis Ukrainas varoņiem," nobeidz Butusovs.

Butusova video ļauj noteikt aptuveno tanka iznīcināšanas vietu uz ceļa pie Starijsaltivas.

Precīzu lokāciju palīdz apstiprināt arī kāds sociālajos tīklos atrodams drona video no T-90M iznīcināšanas brīža.

Butusovs savā video neko nestāsta par to, kā tehniski tanks iznīcināts. Nedaudz vairāk atklāts proukrainiskajā tvitera kontā "IgorGirkin" (nav sakara ar prokrievisko Igoru Girkinu ar pseidonīmu Strelkovs) – tanks esot iznīcināts ar zviedru ražojuma granātmetēju "Carl Gustaf" (m/48).


Pēc pieejamā drona video, kurā redzams milzīgs sprādziens no tanka korpusa motora nodalījuma puses, gan nav pilnībā nosakāms, kas tieši izraisījis eksploziju un vai tas bijis pirmais trāpījums, portālam "Delfi" skaidro Nacionālo bruņoto spēku (NBS) eksperts, kurš darba specifikas dēļ vēlējās palikt anonīms.

Vienlaikus viņš neizslēdz, ka "Carl Gustaf" ar tandēma lādiņu vai veiksmīgu trāpījumu mazāk aizsargātā tanka vietā varētu iznīcināt T-90M, turklāt konkrētajā vietā apvidus ir piemērots, lai granātnieks atrastu slēptu pozīciju.

Tāpat nevar pilnībā izslēgt iespēju, ka pēc sašaušanas bojātu tanku okupanti uzspridzinājuši, lai pilnībā iznīcinātu un neatstātu pretiniekam, pieļauj eksperts. Sociālajos tīklos minēta versija, ka tālāk braukt nespējīgo tanku sašāvis cits okupantu tanks.

Eksperts skaidro, ka Krievijas standarta rotas kaujas grupu pavada tanku vads. Savukārt tanku vadā parasti ir trīs tanki, kas kaujas apstākļos brauc pa priekšu rotai. No pašlaik pieejamās informācijas nav skaidrs, kādi bijuši vēl divi tanki, bet pēc loģikas tiem būtu jābūt tādiem pašiem T-90M, atzīmē speciālists.

Jau ziņots, ka pēdējās dienās Ukrainas spēki guvuši panākumus Harkivas apgabalā, atspiežot iebrucējus Krievijas robežas virzienā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki līdz šim nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!