Rietumāfrikai draud pilnīga lauvu izzušana
Foto: Reuters/Scanpix

"Katastrofāls" lauvu populācijas sarukums Rietumāfrikā var beigties ar pilnīgu šo dzīvnieku izzušanu. Reģionā ir palikušas vien aptuveni 400 lauvas, no kurām reproduktīvajā vecumā mazāk par 250, lēsts jaunā pētījumā.

Bezpeļņas organizācijas "Panthera" vairāk nekā sešus gadus ilgais pētījums noticis 17 valstīs no Senegālas līdz Nigērijai. Rietumāfrikā dzīvojošās lauvas ir ģenētiski atšķirīgas no pārējiem kontinenta sugasbrāļiem.

2005. gadā Rietumāfrikas lauvas dzīvojušas 21 aizsargātā teritorijā, bet jaunajā pētījumā secināts, ka tagad tās mīt vien četrās vietās. Lauvas tagad klejo vien 1,1% no to vēsturiskās izplatības teritorijas Rietumāfrikā. Lielākā daļa zemju ir pārveidota lauksaimniecībai.

"Panthera"aicina lauvas iekļaut Rietumāfrikas kritiski apdraudēto sugu sarakstā.

"Rezultāti mums bija pilnīgi šokējoši; visas teritorijas, atskaitot vien dažas, bija parki tikai uz papīra, kuriem nav ne budžeta, ne patruļu personāla, un tie zaudējuši visas lauvas un citus zīmīgus lielos zīdītājus," BBC atklāj pētījuma līdzautors Filips Henšels.

Lauvu aizsardzība Rietumāfrikā lielā mērā ir atstāta novārtā, turpretim Āfrikas austrumos un dienvidos tam ik gadu tiek veltīti miljoniem dolāru, skaidro Henšels.

Tagad Rietumāfrikas lauvas mitinās vairs tikai piecās valstīs – Senegālā, Nigērijā un vienā teritorijā uz Beninas, Burkinafaso un Nigēras kopīgajām robežām. Šīm lauvām ir unikāls ģenētiskais kods, kāds nav citām lauvām ne savvaļā, ne zoodārzos.

Lauvu izzušanu pēdējā desmitgadē ir veicinājušas lielu kokvilnas un labības plantāciju veidošana. Dzīvniekiem drauds ir arī gani, kuri ar saviem lopiem nelegāli ieiet parku teritorijās un nogalina lauvas, atriebjoties par uzbrukumiem mājdzīvniekiem.

Tags

Āfrika Nigērija Senegāla

Comment Form