Foto: AFP/Scanpix

Vēlēšanās sakāvi cietušais Gambijas prezidents Jahja Džammehs vēl arvien atsakās nodot varu, lai gan Rietumāfrikas valstu noteiktais termiņš pusnaktī ir iztecējis.

Gambijas prezidenta vēlēšanās 1. decembrī uzvarēja nekustamo īpašumu magnāts Adama Berouss, tomēr Džammehs, kurš Gambijā valdījis 22 gadus, rezultātus atsakās atzīt.

Berouss, kuram ceturtdien paredzēts nodot amata zvērestu, sestdien, baidoties no vardarbības, aizbēga no Gambijas uz Senegālas galvaspilsētu Dakaru.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena (ECOWAS) trešdien paziņoja - ja līdz pusnaktij netiks rasts Gambijas politiskās krīzes risinājums, ECOWAS ķersies pie militāriem līdzekļiem, lai garantētu mierīgu varas nodošanu.

Senegālas, Nigērijas un Ganas karavīri jau sakoncentrēti pie Senegālas robežas ar Gambiju, kuru kopš 1. janvāra pametuši vismaz 26 000 iedzīvotāju, baidoties no draudošā konflikta.

Gambijas armijas armijas štāba priekšnieks Osmans Badji paziņoja, ka armijas spēki nepretosies ECOWAS valstu karavīru ienākšanai, uzsverot, ka tas ir politisks konflikts.

"Es negrasos iesaistīt savus karavīrus stulbā cīņā. Es mīlu savus vīrus," paziņoja Badji.

Aculiecinieki ziņo, ka aizvadītā nakts Bandžulā pagājusi mierīgi, lai gan pilsētā ir izvietota armija.

ANO Drošības padome ceturtdien sanāks uz sēdi, lai nāktu klajā ar paziņojumu, kurā tiks pieprasīts Džammeham nodot varu jaunievēlētajam prezidentam.

Džammehs sākotnēji 2. decembrī pārsteidza savus kritiķus, atzīstot sakāvi 1.decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Berousam.

Tomēr drīz pēc tam viņš mainīja savas domas, paziņojot, ka vairs nepieņem šo vēlēšanu rezultātus. Džammehs kā iemeslu minēja to, ka ir konstatēti vēlēšanu procesa pārkāpumi, kurus viņš nosauca par nepieņemamiem.

Prezidents iesniedza sūdzību Augstākajā tiesā, prasot anulēt vēlēšanu rezultātus. Tiesa, kura nav pilnā sastāvā, paziņojusi, ka tai līdz pat maijam varētu neizdoties izskatīt sūdzību.

Cerībā pārliecināt Džammehu nodot varu Berousam, trešdien uz Gambiju devās Mauritānijas prezidents Mohameds Uld Abedlazizs.

Mauritānija neietilpst ECOWAS, bet diplomāti bija lūguši šo valsti iesaistīties sarunās, cerībā panākt vienošanos.

Gambijas raidorganizācija GRTS ziņo, ka Mauritānijas prezidents pēc sarunām paudis cerību uz miermīlīgu risinājumu.

Īsi pirms pusnakts Abedlazizs ieradās Dakarā, kur viņš tikās ar Berousu un Senegālas prezidentu Makiju Sallu, vēsta Senegālas radiostacija RFM.

Berouss ir pārliecināts, ka viņa inaugurācija var tikt noorganizēta ceturtdien Gambijā, paziņojot, ka nejūtas apdraudēts no Senegālas armijas puses.

Inaugurācijas organizatori gan paziņojuši, ka stadionā pie Bandžulas plānotā ceremonija ir atcelta.

Džammehs otrdien uz 90 dienām izsludināja Gambijā ārkārtas stāvokli, paziņojot, ka tas nepieciešams, jo ārvalstu spēku iejaukušies prezidenta vēlēšanu procesā.

Gambijas viceprezidents un vairāki ministri tikmēr paziņojuši par atkāpšanos.

Lielbritānija un Nīderlande brīdinājušas savus pilsoņus nedoties uz Gambiju un, ja iespējams, pamest šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!