Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc draudiem boikotēt ES un Rietumbalkānu samitu, Serbijas, Albānijas un Ziemeļmaķedonijas līderi tomēr ceturtdien dosies uz Briseli, raksta portāls "Politico".

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs, Albānijas premjerministrs Edi Rama un Ziemeļmaķedonijas premjerministrs Dimitars Kovačevskis savā paziņojumā norādīja, ka viņu lēmums kopīgi piedalīties samitā ir "vēl viens solis ceļā uz progresu, bet arī skaidrs signāls, ka, neskatoties uz daudzajiem šķēršļiem, mēs turpinām konstruktīvu. ieguldījumu ceļā uz Eiropas integrāciju."

Pirms boikota draudu atsaukšanas četras amatpersonas bija paziņojušas "Politico", ka valstu vadītāji varētu nepiedalīties samitā, Serbijai un Albānijai izrādot solidaritāti Ziemeļmaķedonijai saistībā ar Bulgārijas uzlikto veto uzņemšanas sarunu sākšanai ar Skopji.

Bulgārija, kurai jau gadiem ilgi ir nesaskaņas ar Ziemeļmaķedoniju jautājumos, kas saistīti ar vēsturi, valodu un identitāti, ir izvirzījusi vairākas prasības savai kaimiņvalstij, pirms tā piekritīs iestāšanās sarunu uzsākšanai. Bulgārija cita starpā vēlas, lai Skopje nostiprinātu valstī dzīvojošo bulgāriešu tiesības savā konstitūcijā.

Ceturtdienas rītā ES līderi samitā, pirms Eiropadomes sanāksmes, kas sāksies pēcpusdienā, runās par Rietumbalkānu valstu pievienošanās iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!