Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Rietumi nedrīkst pieļaut kļūdu un normalizēt attiecības ar Vladimiru Putinu pēc viņa iebrukuma Ukrainā, izteicies britu premjers Boriss Džonsons, sestdien vēsta "The Guardian".

Džonsons konservatīvo partijas konferencē Krievijas pašreizējo rīcību esot raksturojis kā "negantu un barbarisku uzbrukumu nevainīgiem cilvēkiem", kāds neesot redzēts kopš 1940. gada.

Viņš arī brīdinājis, ka tad, ja Krievija uzvarēs Ukrainā, tās būs Ukrainas brīvības beigas, kā arī nozīmētu jebkādu cerību uz brīvību izzušanu Moldovai un Gruzijai un "zaļo gaismu" autokrātiem visur.

"Es zinu, ka pasaulē ir daži, pat dažas rietumu valdības, kas apgalvo, ka mēs labāk samierināmies ar tirāniju. Es uzskatu, ka ir ļoti nepareizi," viņš teica. Mēģināt normalizēt attiecības ar Putinu būtu tādas pašas kļūdas pieļaušana, kāda pieļauta jau 2014. gadā, teica Džonsons, atgādinot pasaules reakciju pēc Putina iebrukuma Krimā 2014. gadā.

Džonsons sacījis, ka "šis ir pagrieziena punkts pasaulei un izvēles brīdis. Tā ir izvēle starp brīvību un apspiestību", vēsta aģentūra LETA.

Viņš arī noraidījis Putina apgalvojumus, ka viņš iebrucis Ukrainā tāpēc, lai nepieļautu tās iestāšanos NATO. "Viņš bija nobijies no Ukrainas, jo Ukrainā viņiem ir brīva prese un Ukrainā viņiem ir brīvas vēlēšanas," izteicies Džonsons.

"Un viņš baidījās no netiešiem pārmetumiem sev. Jo Putina Krievijā tevi ieslodzīs uz 15 gadiem tikai par iebrukuma nodēvēšanu par iebrukumu. Un ja tu stājies pretim Putinam vēlēšanās, tevi indē vai uz tevi šauj," teicis Džonsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!