Foto: AFP/Scanpix

Rietumu lielvaras nosodījušas Sīrijas valdību, apsūdzot prezidenta Bašara al Asada režīmu par kasešbumbu nomešanu Darajas pilsētā dažas stundas pēc tam, kad tajā tika piegādāta nepilnu četru gadu laikā pirmā pārtikas palīdzības krava.

Triecieni, kuros izmantotas nevadāmas sprādzienbīstamas ierīces notika laikā, kad Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atbalstītie arābu un kurdu kaujinieki paziņoja, ka, slēdzot nozīmīgu piegāžu ceļu starp Sīriju un Turciju, ir ielenkuši džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") cietoksni Manbidžas pilsētā Sīrijas ziemeļos netālu no Turcijas robežas.

Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero saistībā ar triecieniem, kas veikti laikā, kad humānās palīdzības darbinieki sāka izdalīt preces tūkstošiem izmisušu cilvēku, apsūdzēja Asada režīmu par "ārkārtīgu divkosību".

Ero norādīja, ka ir "neizsakāmi saniknots", un paziņoja, ka tas nozīmē, ka jau tā trauslais pamiers vairs nav spēkā. Viņš aicināja pasaules lielvaras uz sanāksmi.

Kravas automašīnu konvojs ar pārtiku Darajā ieradās ceturtdienas vakarā, piegādājot rīsus, lēcas, cukuru, eļļu un kviešu miltus civiliedzīvotājiem, kas nav saņēmuši humāno palīdzību kopš Asada režīms ielenca pilsētu 2012. gada nogalē.

Aculiecinieki un cilvēktiesību aktīvisti paziņoja, ka Asada režīms no helikopteriem nometa bumbas laikā, kad iedzīvotāji dalīja saņemto pārtiku. Vietējā pašvaldība norādīja, ka "triecienu intensitātes dēļ" pārtika nav izdalīta.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Marks Toners sacīja, ka "tādi uzbrukumi nav pieņemami nekādā gadījumā, bet šajā gadījumā tie traucē tik ļoti nepieciešamas humānās palīdzības piegādes un sadali".

ANO dati liecina, ka ielenktajās teritorijās Sīrijā dzīvo gandrīz 600 tūkstoši cilvēku. Lielāko daļu šo teritoriju ir ielenkuši Asada režīma spēki. Vēl četri miljoni cilvēku dzīvo teritorijās, kurām ir grūti piekļūt.

ANO atbalstītās miera sarunas par kara izbeigšanu aprīlī nonāca strupceļā, kad opozīcija aizgāja no sarunu galda, protestējot pret to, ka trūkst humānās palīdzības piekļuves iespēju.

Palīdzības aģentūras paziņoja, ka piektdien humānās palīdzības piegādes sasniedza Dūmu. Tās bija piemās ANO piegādes kopš 2013. gada rudens, liecina Lielbritānijā bāzētās nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" dati.

Sīrijas Arābu Sarkanais Krusts paziņoja, ka 39 kravas automašīnas ar pārtiku un nepārtikas precēm, tostarp medikamentiem, ieradušās ielenktajā pilsētā.

Tomēr ANO humānās palīdzības aģentūra joprojām gaida Sīrijas valdības atļauju veikt piegādes divās citās ielenktajās pilsētās – Alvaerā Homsas provincē un Zabadani Damaskas lauku teritorijā.

Savukārt ANO sūtnis pret "Daesh" vērstajā koalīcijā Brets Makgērks norādīja, ka Manbidžas ielenkšana ir nozīmīga, jo "Daesh" teroristi ir pilnībā ielenkti un nespēj izkļūt", tādējādi ir slēgts nozīmīgs maršruts iespējamiem teroristiem, kas plāno uzbrukumus Eiropā.

Viņš norādīja, ka tiek uzskatīts, ka Manbidža ir vieta, kur apmācības izgāja Parīzē un Briselē teroraktus sarīkojušie.

Sīrijas karā kopš tā sākuma 2011. gadā ir gājuši bojā vairāk nekā 280 tūkstoši cilvēku, bet miljoniem cilvēku spiesti pamest savas mājas. Karš sākās, kad Asada režīms ar spēku apspieda pret valdību vērstos protestus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!