Foto: AFP/Scanpix
Rietumvalstis otrdien nosodīja vardarbības eskalāciju Kijevā, kur vismaz astoņi cilvēki zaudējuši dzīvību protestētāju sadursmēs ar miliciju un valdības atbalstītājiem.

"Es esmu ļoti noraizējusies par nopietno jauno eskalāciju Kijevā un ziņām par upuriem," apliecināja Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, norādot, ka viņa nosoda "visu vardarbības pielietošanu, arī pret sabiedriskajām un partiju ēkām".

"Es mudinu Ukrainas vadību ķerties pie iemesliem, kas ir šīs krīzes saknē," viņa piebilda un aicināja nekavējoties atjaunot parlamentāro procesu.

"Politikas līderiem tagad ir jāuzņemas viņu kopīgā atbildība, lai atjaunotu uzticību un radītu apstākļus politiskās krīzes efektīvam atrisinājumam," viņa norādīja.

"Atrisinājumā vajadzētu iekļaut jaunas ietverošas valdības izveidošanu, progresu konstitucionālo reformu ceļā un sagatavošanos caurskatāmām un demokrātiskām prezidenta vēlēšanām. ES ir gatava palīdzēt Ukrainai šajā procesā," apliecināja Eštone.

ASV aicināja Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču "apturēt" vardarbību Kijevā.

"Mēs esam šokēti par vardarbību, kas notiek Kijevas centrā. Mēs mudinām prezidentu Janukoviču nekavējoties panākt situācijas deeskalāciju un apturēt konfrontāciju Maidanā," sacīja Nacionālās drošības padomes preses sekretāre Lora Lukasa Magnusone.

Arī Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers mudināja apturēt asiņainās nekārtības Ukrainā.

"Es nekavējoties aicinu Ukrainā visas konflikta puses rast politisko risinājumu sarunu ceļā," sacīja ministrs.

"Atgriešanās pie vardarbības Ukrainā pavisam noteikti nav veids, kā panākt noregulējumu, un tas nav nekas labs Ukrainas nākotnei," pēc sarunas ar Ukrainas ārlietu ministru Leonīdu Kožaru sacīja Šteinmeiers.

Sadursmēs Kijevā otrdien dzīvību zaudējuši pieci protestētāji, viens milicis un divas valdošās Reģionu partijas amatpersonas.

Kā ziņots, sadursmes otrdienas rītā sākās, milicijai mēģinot apturēt vairākus desmitus tūkstošus opozīcijas aktīvistu, kas devās gājienā uz parlamenta ēku, kur bija paredzētas debates par konstitūcijas grozījumiem.

Kārtības sargi demonstrantu izklīdināšanai lika lietā gumijas lodes un trokšņa granātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!