Rietumu valstis un organizācijas ir samērā piesardzīgi reaģējušas uz ASV paziņojumu par izstāšanos no Pretballistisko raķešu līguma. NATO atzinīgi novērtēja Vašingtonas nodomu izstrādāt jaunu sadarbības programmu ar Krieviju stratēģiskos jautājumos.
"NATO apsveic ASV solījumu veidot jaunus ietvarus sadarbībai ar Krieviju ar mērķi nostiprināt stabilitāti, sadarbību drošības jautājumos, ieskaitot stratēģiskā kodolbruņojuma būtisku samazināšanu," paziņoja alianses ģenerālsekretārs Džordžs Robertsons. Viņš uzsvēra gatavību turpināt konsultācijas šajos jautājumos.

Komentārus izteica arī divas Eiropas kodollielvalstis.

Francijas Ārlietu ministrijas pārstāvis pauda bažas, ka pēc ASV izstāšanās no līguma radīsies juridisks vakuums stratēģijas problemātikā, kamēr nebūs pieņemti jauni dokumenti. Francija šajā jautājumā "saglabā uzticību tiesiskajai struktūrai, kas ir starptautiskās drošības svarīgs elements".

Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra pārstāvis uzsvēra, ka ASV izstāšanās no šī līguma ir divpusēja problēma, kas skar tikai ASV un Krieviju. "Ir svarīga stratēģiskas stabilitātes saglabāšana, nevis konkrēti ietvari šī mērķa sasniegšanai," viņš piebilda.

Vēl nebija zināms, vai Pretballistisko raķešu līguma jautājumu apspriedīs Eiropas Padomes divu dienu sesijā, kas piektdien sākas Beļģijā. Ziņu avoti uzskatīja par maz ticamu, ka Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji pieņemtu paziņojumus šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!