Foto: EPA/LETA

Rietumvalstīm ir jāaizdomājas par prettanku aizsardzības sistēmu piegādāšanu Ukrainai, paziņojis bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Deivids Petreuss.

"Uzskatu, ka ir pienācis laiks rietumvalstīm padomāt par to, lai sniegtu Ukrainai aizsardzības sistēmas, kas varēs aizsargāt no krievu tankiem. Piemēram tādas, kas var iznīcināt no vairāku kilometru attāluma," Kijevā notiekošajā "Jaltas Eiropas stratēģijas forumā" pavēstīja Petreuss.

Viņš piebilda, ka palīdzība ir nepieciešama kaut vai tāpēc, ka Ukrainas armija nebūs spējīga atsviest Krievijas armiju un prokrieviskos bruņotos grupējumus.

"Es neloloju ilūzijas par to, ka Ukrainas armija varēs attīstīties tik tālu, lai varētu atsviest Krievijas armiju un prokrieviskos kaujiniekus, taču tas palīdzēs noturēt sitienu," sacīja Petreuss.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas armijai ir vajadzīgas nakts redzamības ierīces, izlūkošanas līdzekļi, aptieciņas, transportlīdzekļi un bruņuvestes, ko tā varētu saņemt, pateicoties diplomātiskiem centieniem.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Kā otrdien paziņoja ANO cilvēktiesību birojs, karā Ukrainas austrumos kopš pagājušā gada aprīļa dzīvību zaudējuši teju 8000 civilistu, Ukrainas karavīru un prokrievisko kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!