Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēlas okupēto Rietumkrasta palestīniešu teritoriju daļu aneksija šobrīd nav Izraēlas darba kārtībā, otrdien sacīja Izraēlas ārlietu ministrs Gabi Aškenazi, ar šo paziņojumu nākot klajā laikā, kad valsts spiesta cīnīties ar otro koronavīrusa epidēmijas vilni.

Iepriekš tika prognozēts, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu 1. jūlijā spers kādus soļus aneksijas plāna īstenošanas virzienā, tomēr šajā lietā pagaidām nekas nav noticis, un premjers par šo jautājumu vairs neizsakās.

"Mēs sacījām pirms 1. jūlija, ka šis datums nav svēts. Svēta ir Izraēlas valsts un tās drošība," intervijā laikrakstam "Yediot Ahronot" sacīja Aškenazi.

"Mēs turamies pie mūsu pozīcijas, un mūsu pozīcija nav noslēpums," norādīja ministrs. "Šobrīd tas nav mūsu darba kārtībā - nav diskusiju un nav konsultāciju. Mēs esam apņēmības pilni rīkoties saistībā ar ekonomiku un šo slimību."

Vaicāts, vai ir panākta vienošanās atlikt aneksijas plānus, ministrs sacīja: "Šobrīd mēs pie šī jautājuma nestrādājam."

Lielākā daļa starptautiskās sabiedrības ir izteikusies pret palestīniešu teritoriju aneksijas plāniem.

Izraēlas aneksijas plāns, pēc visa spriežot, būs balstīts ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu plānā, ko palestīnieši kategoriski noraidījuši.

Trampa plāns, kurā nav ņemtas vērā pat palestīniešu minimālās prasības, ir izteikti labvēlīgs Izraēlai, paredzot, ka Izraēla varēs anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, palestīniešiem atvēlētā Rietumkrasta daļa būs sašķelta anklāvu arhipelāgā, bet galvaspilsētas loma atvēlēta Abudisai - ciematam uz austrumiem no Izraēlas anektētās Austrumjeruzalemes.

Palestīnieši jūnijā iesniedza starptautiskajam Tuvo Austrumu diplomātiskajam kvartetam atbildes priekšlikumus Trampa plānam.

Palestīniešu priekšlikumos paredzēta "suverēnas, neatkarīgas un demilitarizētas palestīniešu valsts" izveidošana ar "nelielām robežu modifikācijām, kur tas ir nepieciešams", skaidroja palestīniešu pašpārvaldes premjerministrs Mohammeds Štajehs.

Dokumentā nākotnes valstu starpā paredzēta apmaiņa ar līdzvērtīgām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!