Krievijā, Rietumsibīrijas Jamalas pussalā, mūžīgā sasaluma slānī atrasts mamuta mazulis, kas, domājams, dzīvojis pirms aptuveni 10 000 gadiem un ir vislabāk saglabājies šimbrīžam zināmais savas sugas pārstāvis.
Sasalušo sieviešu kārtas mamutēnu maijā netālu no Juribejas upes atradis briežu gans Jurijs Hudijs. Zinātnieki lēš, ka mamutu mazulīte bijusi aptuveni sešus mēnešus veca. "Tā saglabājusies gandrīz pilnīgi - pat acis, snuķis un daļa kažoka, vienīgi aste nokosta," pastāstījis Krievijas Zinātņu akadēmijas Zooloģijas institūta direktora vietnieks Aleksejs Tihonovs. "Ņemot vērā saglabātības pakāpi, tas ir pasaules vērtīgākais atradums." viņš piebildis.

Pagājušajā nedēļā Salehardas pilsētā bija pulcējusies starptautiska zinātnieku grupa, lai novērtētu atradumu.

Eksperti atzinuši, ka mamuta mazuļi vispār tiek atrasti ārkārtīgi reti.

ASV Dienviddakotas pētniecības centra speciālists Lerijs Eigenbrods pastāstījis, ka līdz šim viņam bijuši zināmi tikai trīs šādi gadījumi.

Daži zinātnieki uzskata, ka mamutus varētu klonēt, ja izdotos atrast dzīvotspējīgas DNS molekulas, vai arī izveidot krustojumu ar kādu aizvēsturiskā dzīvnieka radinieku, teiksim, Āzijas ziloni, ja tiktu atrasta sasalusi mamuta sperma.

Kā izteicies Eigenbrods, 1997.gadā, kad Taimiras pussalā Sibīrijā tika atrasts tā dēvētais Jarkovas mamuts, ģenētiķi viņam solījuši sagādāt "mamuta mazuli 22 mēnešu laikā, ja atrastos labas DNS molekulas", taču šādu molekulu nav bijis.

Vienlaikus eksperts piebildis, ka citi līdzīgi atradumi, iespējams, tā arī nenonāk zinātnieku rokās, jo tirdzniecība ar mamutu ilkņiem, ādu un vilnu kļuvusi par visai ienesīgu biznesu. Visbiežāk šīs lietas iegūst nelegālie kolekcionāri.

"Sākumā tas attiecās vienīgi uz mamutu ilkņiem, bet nu jau uz pilnīgi visu. Internetā var ieiet gandrīz jebkurā fosiliju tirdzniecības lapā un atrast mamuta vilnu par 50 dolāriem collā. Tas pārspēj visas iztēles robežas," viņš sacījis.

Pēc Eigenbroda teiktā, Krievija turklāt uzsver, ka jebkurš tās teritorijā atrastais mamuts ir Krievijas valdības īpašums, taču patiesībā "neviens par to īpaši neinteresējas".

Atradumu paredzēts nosūtīt uz Japānu, lai veiktu tālākus pētījumus, ieskaitot iekšējo orgānu skenēšanu datortomogrāfijas ceļā.

Mamuti uz Zemes pirmo reizi parādījās pliocēna laikmetā, pirms aptuveni 4,8 miljoniem gadu. Joprojām nav skaidrs, kāpēc šie milzīgie zīdītāji izmira, bet iespējams, ka vai nu tiem bija kļuvis par siltu zemeslodes klimats, vai tos izmedīja cilvēki, vai arī vainīgi bija abi šie apstākļi.

Krievijas Vrangeļa salā no ārpasaules izolēta mamutu populācija pastāvēja vēl pirms aptuveni pieciem tūkstošiem gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!