Rietumu vēlēšanu novērotāji pirmdien paziņoja, ka svētdien notikušās Krievijas prezidenta vēlēšanas nav bijušas nedz pilnībā godīgas, nedz demokrātiskas, taču atzina, ka tās visumā ataino tautas gribu.
Iepazīstinot ar Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) novērotāju grupas ziņojumu, tās vadītājs Andreass Gross norādīja, ka svētdienas vēlēšanās "atkārtots vairums no pagājuša [gada] decembrī notikušo parlamenta vēlēšanu pārkāpumiem".

Kandidātiem nebija vienlīdzīgas pieejas medijiem, kas liek "apšaubīt vēlēšanu godīgumu," sacīja Gross.

Tomēr viņš atzina, ka "Prezidenta vēlēšanu rezultāti (..) ataino elektorāta gribu, kura demokrātiskais potenciāls diemžēl nav izpaudies". Runājot ar žurnālistiem Gross piebilda, ka vēlēšanas faktiski pārvērtušās uzticības balsojumā esošajam prezidentam Vladimiram Putinam.

Svētdien notikušajās vēlēšanās uzvarēja pašreizējā prezidenta Putina nosauktais pēctecis Dmitrijs Medvedevs, par kuru balsojuši 70,23% vēlētāju, liecina rezultāti, kas iegūti pēc 99,4% nodoto balsu saskaitīšanas.

Par Komunistiskās partijas līderi balsojuši 17,76% vēlētāju, kamēr skandalozais galējais nacionālists Vladimirs Žirinovskis ieguvis 9,37% balsu.

Mazpazīstamo Demokrātiskās partijas pārstāvi Andreju Bogdanovu atbalstījuši 1,29% vēlētāju.

No 108,95 miljoniem balsstiesīgo vēlētāju pie balsošanas urnām devās 69,61%.

Krievijas liberālā opozīcija vēlēšanas nosaukusi par farsu, norādot, ka tās no paša sākuma manipulējis Kremlis.

Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji svētdienas vēlēšanas boikotēja, pamatojot to ar varasiestāžu atteikšanos izrādīt pietiekamu sadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!