Foto: AFP/Scanpix

Konflikts Ukrainas austrumos ir smagākā krīze Eiropā kopš Otrā pasaules kara beigām - šādu viedokli Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes sēdē izteicis Francijas pārstāvis, aicinot Krieviju nostāties uz deeskalācijas ceļa.

Francijas, ASV, Lietuvas un vairāku citu valstu pārstāvji aicināja Krieviju nekavējoties atsaukt savus karavīrus no Ukrainas.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere, vēršoties pie Drošības padomes, norādīja, ka Krievijai jāpārstāj melot un veicināt nestabilitāti Ukrainā.

"Steidzami nepieciešamas nopietnas sarunas, bet Krievijai ir jāpārtrauc melot un jāpārtrauc saasināt šo konfliktu," paziņoja Pauere.

Krievijas sūtnis ANO Vitālijs Čurkins savukārt aicināja Vašingtonu pārstāt jaukties neatkarīgu valstu iekšējās lietās.

Pauere atgādināja, ka ANO Drošības padome saistībā ar krīzi Ukrainā tikās jau 24.reizi. Tā kā Krievijai tajā ir veto tiesības, Drošības padome nav varējusi rīkoties šajā jautājumā.

Kā jau vēstīts, reaģējot uz ziņām, ka Krievija Ukrainā iesūtījusi regulāro karaspēku, lai sniegtu atbalstu tur esošajām krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bandām, ceturtdien tika sasaukta ANO Drošības padomes ārkārtas sēde.

ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Džefrijs Feltmans norādīja, ka Krievijas karavīru klātbūtne Ukrainā, ja tas tiks apstiprināts, būs tiešs starptautisko tiesību un ANO Hartas pārkāpums.

"Mēs ceram no Krievijas dzirdēt paskaidrojumu, kādēļ tās karavīri atrodas Ukrainas teritorijā," pirms sēdes uzsvēra Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Laiels Grants, neslēpdams pārliecību, ka informācija par Krievijas spēkiem, kuri šķērsojuši Ukrainas robežu, atbilst patiesībai.

Lietuva, pēc kuras iniciatīvas tika sasaukta padomes ārkārtas sēde, aicināja izvest Krieviju savu militāro tehniku no Ukrainas austrumiem.

"Ieroči nekrīt no skaidrām debesīm. Ukrainai nav vajadzīga ne Krievijas militārā palīdzība, ne karavīri, tai vajag, lai Krievija steidzami sāktu ievērot starptautisko tiesību normas," uzsvēra Lietuvas vēstniece ANO Raimonda Murmokaite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!