Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas valstis un ASV ceturtdien brīdināja Irānu, ka būtu bīstami ierobežot Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) inspekcijas, un mudināja Teherānu atgriezties pie 2015. gada kodolpakta ievērošanas pilnā apjomā.

Lielbritānija, Francija, Vācija un ASV pēc sarunām Parīzē apliecināja, ka ir "vienotas, uzsverot - lēmumam par IAEA piekļuves ierobežošanu ir bīstams raksturs".

Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns Parīzē uzņēma britu un vācu kolēģus, bet jaunais ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pievienojās sarunām videokonferences režīmā.

Paziņojumā Irāna mudināta "apsvērt šāda nopietna soļa sekas, it īpaši šajā atjaunotu diplomātisko iespēju laikā".

Eiropas valstis un ASV arī apliecināja, ka tām ir kopīgs mērķis - panākt, ka Irānā pilnā apmērā ievēro kodolpaktu.

Irāna brīdinājusi, ka ierobežos atsevišķas IAEA inspekcijas, sākot ar 21.februāri, ja ASV neatcels 2018.gadā noteiktās sankcijas.

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs ceturtdien tviterī no jauna uzstāja, ka Eiropas valstīm un ASV, kas kodolpaktu vienpusējā kārtā pameta iepriekšējās Baltā nama administrācijas laikā, vispirms ir jāpilda sava saistību puse.

"Tā vietā, lai klāstītu sofistiskus argumentus un uzkrautu atbildību Irānai, trim Eiropas valstīm un Eiropas Savienībai būtu jāpilda savas saistības un jāpieprasa izbeigt Trampa pret Irānu izvērstā ekonomiskā terorisma mantojumu," mudināja ministrs.

"Mūsu koriģējošie pasākumi ir atbilde uz ASV un trīs Eiropas valstu pārkāpumiem. Likvidējiet iemeslu, ja baidāties no sekām. Mēs ar rīcību atbildēsim uz rīcību," norādīja Zarifs.

Irāna otrdien informēja IAEA, ka turpmāk neievēros tā dēvētā Papildus protokola brīvprātīgos caurredzamības pasākumus.

Inspektoru neierobežotā piekļuve Irānas kodolobjektiem, balstoties IAEA Papildus protokolā, ir daļa no 2015.gada Vīnes kodolpakta, kas tika noslēgts, lai nepieļautu, ka Irāna iegūst kodolieročus.

Ja inspektori nevarēs piekļūt Irānas kodolobjektiem, no kodolpakta nosacījumiem faktiski nekas pāri nebūs palicis.

Atbilstoši Irānas skatu punktam, vienošanās, kas bija noslēgta ar starptautiskajiem partneriem, pēdējos gados jau netiek ievērota, trešdien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani.

"Mēs negribam nepakļauties, bet, kā mēs to esam teikuši vairākkārt, mēs pilnībā atsāksim savu saistību izpildi, tiklīdz citi būs izdarījuši to pašu," valsts televīzijas pārraidītajā uzrunā sacīja Ruhani.

ASV ir jāatgriežas kodolpaktā un jāatceļ Irānai noteiktās sankcijas, uzsvēra prezidents.

"Tiklīdz tas notiks, arī mēs atgriezīsimies pie šiem nosacījumiem dažu stundu laikā. Ja tas nenotiks - lai tā būtu, mēs iesim savu ceļu," norādīja Ruhani.

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei šomēnes izteicās par labu tam, ka Irāna atgriežas pie savu kodolpakta saistību ievērošanas, tomēr tikai tad, ja vispirms tiek atceltas ASV sankcijas.

"Nedz amerikāņiem, nedz eiropiešiem nav tiesību izvirzīt prasības Irānai, jo viņi atšķirībā no Irānas nav ievērojuši savas vienošanās saistības," sacīja Hamenei.

Irānas ārlietu ministrs iepriekš rosinājis, ka Eiropas Savienība varētu šajā strīdā uzņemties vidutāja lomu un koordinēt procesu, lai nodrošinātu ASV un Irānas vienlaicīgu atgriešanos pie kodolpakta saistību izpildes.

Irāna vairākkārt pēdējā laikā uzsvērusi, ka tā ievēroja visas kodolvienošanās prasības, kad to 2018.gadā toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija vienpusējā kārtā pameta un noteica Irānai jaunas ekonomiskās sankcijas. Irāna no pakta saistību izpildes sāka atvirzīties tikai pēc šī ASV soļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!