Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas izcelsmes kapitāls Rietumu valstīs pēdējo gadu laikā nav pietiekami kritiski novērtēts – no Krievijas ieplūstoša nauda izceļas ne tikai ar savu lielo apjomu, bet arī ar savu īpašo izcelsmi, raksturu un uzvedību, norāda ārpolitikas un drošības politikas eksperts no Lietuvas Marius Laurinavičius.

Eksperts savu viedokli pauž Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) jaunajā grāmatā – rakstu krājumā "Krievijas ekonomika: Putina 4. prezidentūras scenāriji".

Pētījumā norādīts, ka Krievijas izcelsmes kapitāls ir iegūts, apzogot Krievijas iedzīvotājus, turklāt varas institūciju pārstāvjiem sadarbojoties ar organizēto noziedzību. Tāpat šim kapitālam raksturīga cieša saikne un atkarība no Kremļa, no kā izriet arī šīs naudas turpmākie izmantošanas mērķi.

"Putina kleptokrātija, kas savādāk nevarēja cerēt uz konkurenci ar demokrātisku, brīvā tirgus sistēmu, cer inficēt Rietumvalstis ar savu kleptokrātisko vīrusu, pārveidojot tās Krievijas tēlā. Jebkāda neveiksme pret kleptokrātiju, kas saistīta ar Krievijas naudas plūsmu, paredz turpmākus uzbrukumus demokrātijai, tiesiskuma un tirgus ekonomikas graušanu," uzsver Laurinavičius.

Oficiālā Krievija Rietumos veido plašu un sazarotu uzņēmumu, institūciju un aktīvu tīklu, lai iefiltrētos un veidotu savus atbalsta punktus citās valstīs. Kremļa ietekmes vairošanai tiek finansētas vairāku valstu politiskās partijas, domnīcas, universitātes, futbola klubi, labdarības projekti, kuri ilgākā laika periodā kļūst atkarīgi no šī finansējuma. Šādā veidā Kremlis nopērk atbalstītājus, kuri kļūst par Krievijas politikas advokātiem starptautiskajā līmenī, skaidrots jaunajā grāmatā.

"Putina režīms un tam pietuvinātās personas, kurām pieder Krievijas bagātība, ir izpludinājušas robežas starp likumīgu ekonomisko darbību, korupciju un citiem finanšu noziegumiem, starp sadarbību un ļaunprātīgu ietekmi, starp ekonomiku un ieročiem karā, ko Kremlis realizē pret Rietumiem," norāda Laurinavičius.

Plašāku Marius Laurinavičius redzējumu un secinājumus par augstākminēto tematiku Rīgā būs iespējams noklausīties jaunās, Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) izdotās, grāmatas – rakstu krājuma "Krievijas ekonomika: Putina 4. prezidentūras scenāriji" (The Russian Economy: Prospects for Putin 4.0) prezentācijas laikā, kas notiks 18. martā plkst. 11.00 Hotel Bergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!