Rietumvalstu alpīnisti Everesta bāzes nometnē nesen redzējuši, kā Ķīnas robežsargi atklāj uguni uz tibetiešu bēgļu grupu netālu no Nepālas robežas un nogalina vismaz vienu cilvēku.
Kā ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstījuši trīs britu un austrāliešu alpīnisti, viņi 30.septembra rītā kļuvuši par lieciniekiem šādam traģiskam incidentam, atrodoties bāzes nometnē astoņtūkstošnieka Čooju nogāzē, aptuveni 20 kilometrus uz rietumiem no Everesta, Ķīnas teritorijā.

"Mēs jutāmies satriekti - bijām ieradušies, lai kāptu Everestā, un pēkšņi ieraudzījām, kā tiek šauts uz cilvēkiem," sacījis britu alpīnists Stīvs Louss.

Alpīnisti no Čooju bāzes nometnes šai gadalaikā bieži redz, kā uz ledāja klāto Nangpalas pāreju dodas bēgļu grupas un tibetiešu karavānas ar jakiem un precēm, lai nokļūtu Nepālā, taču šis ir pirmais gadījums, kad rietumnieki redzējuši, kā Ķīnas Tautas armija šauj uz bēgļiem.

Ķīna šo informāciju nav komentējusi.

No Ķīnas okupētās Tibetas ik gadus bēg simtiem cilvēku. Bēgļi parasti cenšas izmantot nomaļākās pārejas, kas lielākoties netiek apsargātas.

Kā pastāstījuši alpīnisti, kas atgriezušies Nepālas galvaspilsētā Katmandu, robežsargi šāvuši uz tibetiešu grupu, kas virzījusies uz pāreju. Vispirms atskanējuši divi šāvieni - acīmredzot brīdinājumam. Tiem sekojuši vēl divi šāvieni, un pēdējais cilvēks grupā nokritis, tad piecēlies, nogājis vēl dažus metrus un nokritis vēlreiz. Tālskatī bijuši redzami divi plankumiņi - viens no tiem izskatījies pēc mugursomas un otrs pēc pakrituša cilvēka, kas gulējis uz ledus vairāk nekā divas diennaktis, iekams karavīri to aizvākuši.

Louss piebildis, ka drīz pēc šīs šaušanas ķīniešu robežsargu pavadībā cauri bāzes nometnei izvesta grupiņa aizturētu tibetiešu bērnu. Tajā bijuši vismaz desmit bērni vecumā no sešiem līdz divpadsmit gadiem. "Tas bija satriecoši, jo mēs sapratām, ka viņi ir no tās pašas grupiņas un šaušanas dēļ atšķīrušies no pārējiem."

Trimdas tibetiešu kopienas un Londonā bāzētā Starptautiskā Tibetas aizstāvības kampaņa ziņo, ka šai incidentā nogalināta jauna tibetiešu mūķene un, iespējams, arī kāds zēns.

Laikraksts "The Times of India" pirmdien vēstīja, ka daļa bēgļu sasnieguši Nepālu. Kāds 25 gadus vecs tibetietis no šīs grupas stāstījis, ka, atskanot šāvieniem, bēgļus pārņēmusi panika un viņi metušies skriet uz visām pusēm, bet daļai izdevies paslēpties un naktī pāriet robežu.

Nepālā apmetušies vairāk nekā 20 000 tibetiešu, bet pēdējā laikā bēgļiem netiek atļauts palikt šai nabadzīgajā Himalaju valstī, liekot doties tālāk uz Indiju. Daudzi cenšas sasniegt Daramsalu Indijas ziemeļos, kur dzīvo Tibetas budistu augstākais garīgais līderis Dalailama, kas bija spiests bēgt no dzimtenes, kad Pekina 1959.gadā apspieda tibetiešu sacelšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!