Foto: DELFI
Viļņas apgabaltiesa trešdien piesprieda augstāko iespējamo soda mēru - mūža ieslodzījumu – bijušajam Rīgas OMON kaujiniekam Konstantīnam Mihailovam (Nikuļinam) par dalību Medininku traģēdijā, taču spriedumu vēl iespējams pārsūdzēt, informē portāls "Delfi.lt".

Tiesa atzinusi par pierādītu, ka Mihailovs piedalījās Lietuvas robežsargu nogalināšanā Medininku robežpunktā 1991.gada 31.jūlijā. Bargais sods piespriests, ņemot vērā izdarītā nozieguma smagumu un apsūdzētā personību. Mūža ieslodzījumu Mihailovam prasīja arī prokurori.

Viļņas apgabaltiesas spriedumu 20 dienu laikā var pārsūdzēt Lietuvas Apelācijas tiesā.

Tiesa secinājusi, ka Mihailovs, būdams Rīgas OMON milicis, darbojoties grupā, ko organizēja nodaļas komandieris Česlavs Mļiņņiks, kopā ar nodaļas miličiem Andreju Laktionovu un Aleksandru Rižkovu izdarījis Lietuvas robežas apsargātāju slepkavību.

Viņi ar šāvieniem nogalinājuši Medininku muitas punktā strādājošos Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektorus Antanu Musteiķi, Stanislavu Orlaviču un Ričardu Rabaviču, kā arī Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policistus Mindaugu Balavaku un Aļģimantu Jozaku un Policijas departamenta ceļu policijas darbiniekus Jozu Janoni un Aļģirds Kazlausku. Uzbrukumā izdzīvoja tikai muitas inspektors Tomass Šerns.

Lietas materiāli liecina, ka 1991.gada 30.jūlijā ap pulksten 21.00 – 23.00 Mļiņņiks izvēlējās līdzdalībniekus sevišķi smaga nozieguma pastrādāšanai –Laktionovu, Rižkovu un Mihailovu, kuriem pavēlēja nogalināt Medininku muitas punkta darbiniekus. Pēc prokuratūras teiktā, visi uzaicinātie piekrita izpildīt pavēli.

Nonākuši muitas punktā, omonieši Laktionovs un Rižkovs, piedraudot ar šaujamieročiem, salauza Medininku punkta darbinieku – muitnieku un robežsargu - pretestību un nelikumīgi viņus aizturēja. Pēc tam Mihailovs kopā ar Laktionovu un Rižkovu aizturētos iedzina vagoniņā, kur izšāva uz cilvēkiem vismaz 13 šāvienus no 7,62 milimetru kalibra Kalašņikova automātiem, kas izmeklēšanā nav atrasti.

Mihailova lietā prokurori vēlējās nopratināt 223 lieciniekus, taču daļa no viņiem tiesā nevarēja ierasties, tāpēc tiesneši uzklausīja tikai aptuveni pusi.

Bijušais omonietis savu vainu neatzina, taču nenoliedza, ka ap to pašu laiku, kad notika slepkavība Medininkos, apmeklējis Viļņas OMON bāzi.

Lietas izskatīšanas laikā apsūdzētais un viņa advokāti vairākkārt prasīja tiesnešu un prokuroru atstādināšanu. Mihailovs arī norādīja, ka tiesas spriedums nebūs taisnīgs, jo traģēdijas 18.gadadienā Lietuvas prezidenta Daļa Grībauskaite izdarījusi spiedienu uz visiem tiesnešiem, norādot, ka Mihailovu noteikti jānotiesā.

Citus Medininku slekavībā aizdopmās turētos Krievija atteikusies izdot, tāpēc ietuvas Ģenerālprokuratūra cenšas panākt viņu notiesāšanu aizmuguriski.

Jau vēstīts, ka Viļņas apgabaltiesa lietu pret Mihailovu sāka izskatīt 2009.gada septembrī. Viņš ir pagaidām vienīgais šajā lietā aizturētais. Uzvārdu Mihailovs viņš saņēma par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Līdz tam viņa uzvārds bija Ņikuļins.

1967.gadā dzimušais Mihailovs, kas jau notiesāts par pretvalstisku darbību Latvijā, 2007.gadā tika aizturēts Latvijā un 2008.gada janvārī tika izdots Lietuvai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!