Foto: LETA

Trešdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Vašingtonā piedalījās starptautiskās koalīcijas ISIL sakāvei sanāksmē, kuras laikā koalīcijā iesaistīto valstu ministri un organizāciju vadītāji apsprieda sasniegto progresu cīņā pret ISIL grupējumu Irākā un Sīrijā, kā arī pārrunāja koalīcijas mērķus un uzdevumus 2019. gadā, reaģējot uz izmaiņām ISIL grupējuma taktikā un struktūrā.

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka starptautiskā koalīcija ir veikusi ļoti svarīgu uzdevumu – ISIL no Irākas un Sīrijas ir gandrīz pilnībā padzīta. Tomēr darbs nav pabeigts, koalīcijai ir jāturpina koordinēt rīcību, lai nepieļautu ISIL ideoloģijas izplatīšanos, jo ISIL taktikas mainās. Tāpēc arī koalīcijas taktikām jāspēj pielāgoties šīm izmaiņām.

Ministrs apliecināja Latvijas apņemšanos turpināt atbalstīt koalīcijas centienus, tostarp ar saviem militārajiem ekspertiem.

"Cīņa pret terorismu vēl nav pabeigta, jo joprojām ir vajadzīgi lielāki pūliņi, lai atbrīvotu Sīriju no ISIL klātbūtnes un lai cīnītos pret globālo teroristu tīklu. ISIL saglabā vardarbīgu klātbūtni daudzās pasaules malās, no Jemenas un Ēģiptes, Lībijā un Afganistānā. Tā sadarbojas ar citiem teroristu tīkliem vai pat konkurē ar tiem. Jebkurā gadījumā rezultāts ir identisks - nevainīgu dzīvību zaudēšana un nepārtraukts radikalizācijas cikls, pielietojot vardarbību," uzsvēra Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka ņemot vērā, ka ISIL zaudē vairāk teritoriālās ietekmes Irākā un Sīrijā, teroristi maina savu taktiku. "Latvija uzskata, ka starptautiskajai koalīcijai ir jāturpina pielāgot savu taktiku un aktivitātes jaunajai ISIL realitātei, kas tagad darbojas kā asimetrisks nemiernieks dažādos nestabilos reģionos. Starptautiskās koalīcijas darba grupām un atsevišķiem tās locekļiem būtu jāpieliek lielākas pūles, lai izsekotu ārvalstu teroristu cīnītājus, novērstu terorisma finansēšanu un terorisma propagandu," pauda Rinkēvičs.

Viņš arī norādīja, ka ir svarīgi saglabāt veiksmīgu koordināciju un ievērot starptautiskos tiesību aktus.

ISIL sakāvei izveidotā starptautiskā koalīcija tika dibināta 2014. gadā. Tās sastāvā ir 79 valstis un organizācijas, kas apvienojušās, lai efektīvi cīnītos pret ISIL grupējumu un novērstu tā radītos draudus.

Latvija koalīcijai pievienojās īsi pēc tās izveides. Koalīcijas mērķu sasniegšanai Latvija ir nosūtījusi sešus militāros instruktorus Irākas drošības spēku apmācībai, kā arī 2017. gadā sniegusi finansiālu atbalstu atmīnēšanas darbiem Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!